Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истинският Китай: Надеждата измества ужаса

(фото: divineperformingarts.org )

Michael Mahonen, Специално за Epoch Times

Малко бе известно на външния свят за широкоразпространеното опустошаване, ставащо в Китай по време на Културната революция от 1966 – 1976 г. Режимът на китайската комунистическа партия се зае да унищожава 5000-годишната цивилизация на Китай и да я заменя с комунистическа идеология.

Наистина, малко се знаеше за Китай и неговите първи 40 години на комунистическо управление, когато снимките на войници от армията на Народната република, стрелящи по невъоръжени студенти-активисти за демокрация, се появиха в международни новинарски предавания по време на кръвопролитията на Тянанмън от 1989 г. Светът видя плувнали в кръв трупове да бъдат отнасяни от обезумели студенти и чу съобщения за танкове прегазващи мирни млади хора, опитващи се да им избягат.

Китай стана известен със своите злоупотреби с човешките права и репресиране на  информацията, свободното слово и духовните практики. С непрекъснатото преследване на тибетци, мюсюлмани, угури, католици и християни от домашни църкви, последвано от преследването на Фалун Гонг , от прикритието на SARS, довело до много предотвратими смъртни случаи по света, и от некачествените и смъртоносни стоки, застрашаващи международната общественост, имиджът на Китай се оформяше предимно като негативен.

Силата на парите

Откакто Китай отвори своята икономика през 80-те години, там стана място за правене на пари и китайската комунистическа партия (ККП) превърна мълчанието за своите злоупотреби с човешките права в условие за икономически сделки. Тя продължава да заплашва интересите на онези, които могат да се изкушат да говорят за тези злоупотреби. Правителства, бизнеси и медии се отказаха да предприемат действия срещу системния произвол на Китай към собствените му граждани.

Всъщност, някои компании дори директно подпомогнаха малтретиранията на китайски граждани. Организации за човешките права и някои добросъвестни политици например поискаха от Google, Yahoo! и Nortel да дадат обяснения за техните тайни споразумения за подпомагане на китайския режим в неговата репресивна дейност.  

Естествено, бизнесмените се стремят да избегнат дискутирането на действителната цена за правенето на бизнес с Китай – съвестта им и доброто им име.

Някои производители избягват да поставят етикета "Произведено в Китай". Търговци прикриват или завоалират факта, че продаваните от тях стоки са направени в Китай. А когато признават, че стоките им са китайски, бързат да споменат, че нямат избор; че производството на всички техни доставчици е в Китай; че разбират за загрижеността на клиентите си, и т.н., и т.н.

Дори и тези, правещи пари в Китай, често искат да се дистанцират от него, гледайки на своята връзка с Китай като на източник на срам, породен от нуждата. Техният неизразен копнеж е в съзвучие с призива на най-активните борци за човешки права: Китай да бъде напълно различен от това, което те знаят за него.

И бизнесменът и активистът за човешки права може би не разбират, че ключът към един по-различен Китай лежи в неговото собствено великолепно минало. Там човек може да намери истинските убеждения и принципи на Китай. Този, истинският Китай, се прави сега достъпен за всеки.

Истинският Китай

Почти всяка вечер от сега до м. май хиляди хора ще имат удоволствието да станат свидетели на изпълненията на нюйоркската компания „Небесни сценични изкуства” (Divine Performing Arts New York Company), които започнаха своето международно турне на Спектакъла за Китайската Нова Година (Chinese New Year Spectacular), представящ  изяществото, възвишеността и доброжелателността на истинската китайска култура – едно напълно ново възприятие за Китай и неговия народ.

Това разкриване на добротата, толерантността и съчувствието, лежащи в основата на оригиналната китайска култура, запълва празнина в разбиранията на международната общественост за Китай. То създава жизненоважно чувство за надежда за Китай и за един нов свят на възможности за неговото бъдеще. То представя една китайска култура, с която всички хора, бизнеси и правителства ще се гордеят да кажат, че имат нещо общо, тъй като тя връща полагащото се достойнство и изящество на Китай и неговия народ.  

Спектакълът предоставя на своята аудитория не само едно истинско възприятие на китайската култура, но отива по-далече, като дава позитивни примери и насърчителни поуки за хората от Запада, които виждат признаци на нравствен и духовен упадък в собствените си култури и общества. 

След като гледа шоуто в Отава, професорът по право в Университета Карлтън (Carleton University)  и председател на Комитета за азиатски проучвания, Пол Дж. Дейвидсън, отбеляза: "Шоуто е отлично. В него има много ценни неща. Намирам го и за много  приятно. Представя значителни положителни неща, за които хората да се замислят".

Посланието на шоуто стига до зрители на всички възрасти. Тринадесетгодишният Бенджамин Рейс каза след представлението в Отава: "Смятам, че беше доста добро. Видях много неща, които са по-дълбоки от тези на едно обикновено представление. Всичко е съчетано така, че да остави много силно впечатление".

Повече информация за представленията може да се намери на:  
bestchineseshows.com
divineperformingarts.org

*Майкъл Махонен е отличен с наградата Gemini (канадската награда Emmy) за актьорско майсторство. Освен актьор, той е сценарист и режисьор, и първият му игрален филм „Пясъчна буря” („Sandstorm”) печели 29 награди на международни филмови фестивали. В момента той пише сценарий за преследването на Фалун Гонг, наред с друг сценарий за независим игрален филм. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!