Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Родители бити заради разследване смъртта на дъщеря си

Xin Yu, Радио Free Asia

Вече повече от година родителите на момиче в Китай, починало при мистериозни обстоятелства, непрекъснато подават жалби до местните власти за смъртта и липсващите органи на дъщеря си. Полицейското управление отказва да заведе следствие по случая или да предостави доклад от аутопсията; вместо това властите отговарят с насилие, а медиите – с мълчание.

Семейната двойка от община Хуиджинг (Huijing) на гр. Нанчонг (Nanchong), провинция Сичуан (Sichuan), се е опитвала да привлече медийното внимание, но досега без успех.

Ли Джуан (Li Juan), ученичка в гимназията, е била намерена мъртва в поток преди около година. Според властите тя се е удавила, но родителите й са убедени, че става въпрос за убийство.

Следобеда на 23 март 2006 г., петък, родителите на Ли отиват да я вземат от училищния пансион, но не я намират там. Майката на Ли, г-жа Уен Лиумей (Wen Liumei), съобщава за изчезването на дъщеря си в полицията и ходи в училището всеки ден оттам насетне.

„Седмица по-късно минувач откри тялото й в поток. Когато видях тялото й, устата и носът й кървяха, а дрехите й бяха разкъсани”, разказва г-жа Уен.

По думите й, по време на аутопсията органите на Ли Жуан – в това число белите дробове, стомахът, сърцето, бъбреците и репродуктивните й органи – са били иззети без знанието или съгласието на семейството.

След аутопсията управата на местното полицейско управление, заедно с училищните и общинските власти, настояват родителите на Ли да кремират тялото й колкото се може по-бързо. Двойката отказва да предприеме действия докато случаят с дъщеря им не бъде изяснен.

Когато двамата решават да съхранят тленните останки в Погребалното бюро на Нанчонг, властите се спречкват с тях за тялото и прекратяват спора след обвинения от страна на обществеността. Днес тялото на Ли все още се съхранява в Погребалното бюро на Нанчонг.

Когато родителите на Ли решават да обжалват в Пекин, местните власти им попречват, задържат ги и им нанасят побой. На въпроса защо обжалванията на родителите са били възпирани, ръководителят на местното полицейско управление, Уанг Хонг (Wang Hong) отказа да направи коментар.

„[Родителите] могат да обжалват само ако имат основание за това и ако е съобразно закона; в противен случай, ако обжалват, когато не трябва, това, разбира се, е незаконно”, заяви общинският инспектор. Запитан защо действията на родителите на убитата са били неоснователни, той отговори, че е зает, и затвори телефона.

„За обжалване няма ограничения, наложени от централния режим, тъй като това е начин той да научава какво става в местните региони”, каза  Гуан Анпинг (Guan Anping), адвокат в Пекин.

Г-жа Уен и съпругът й са все още решени да открият истинската причина за смъртта на дъщеря си. Въпреки че са разказали историята си на много медийни агенции, нито една от тях не я е отразила.

„Обърнахме се към много медийни агенции и дори им изпратихме документи, но не сме получили никакъв отговор. Нито една от медиите зад граница също не е отразила случая”, добавя г-жа Уен.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!