Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Беглец разкрива нелегален затвор за жалбоподаватели в Пекин

Gu Qing'er, Epoch Times

Жалбоподателят Су Джимин (вляво), от окръг Чонг-ен (Chong-en), провинция Джиянгси (Jiangxi), разкри поверителни сведения за нелегален затвор за жалбоподаватели в Пекин, където той лично е бил изтезаван, в резултат на което губи слуха в едното си ухо.

Жалбоподателят Су Джимин (вляво), от окръг Чонг-ен (Chong-en), провинция Джиянгси (Jiangxi), разкри поверителни сведения за нелегален затвор за жалбоподаватели в Пекин, където той лично е бил изтезаван, в резултат на което губи слуха в едното си ухо.

Наскоро китайски жалбоподател разкри поверителни сведения за нелегален затвор в Пекин. Т. нар. „тъмен” затвор е бил специално учреден от провинциални управи с цел да се възпрепятстват апелиращи да подават жалби срещу местни юрисдикции до централното правителство. От цял Китай жалбоподатели ходят в Пекин да подават жалбите си, тъй като местните власти продължават да пренебрегват оплакванията им и дори ги преследват за това, че търсят правата си по легален път.

Затвори извън обсега на правосъдието

В Пекин обаче не ги чака нищо по-добро. Местни правителствени служители наемат гангстери, които да ги издирват по улиците на Пекин. Когато ги намерят, те биват отвличани и затваряни в нелегални затвори, които не съществуват в китайската съдебна и наказателна система. Жалбоподателите ги наричат „тъмни затвори”.

Су Джимин (Xu Zhimin) от окръг Чонг-ен (Chong-en), провинция Джиянгши (Jiangxi) съобщи в интервю за Epoch Times, че е бил затворен и изтезаван в един от тъмните затвори, разположен в пекинския квартал Фангшан (Fangshan). Той сподели пред Epoch Times, че по време на 17-я Национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП) в средата на октомври миналата година, местните власти затворили около 200 жалбоподатели точно в този тъмен затвор. Една от затворените била бременна жена на име Джяо Ли.

Молба за разследване на смъртта на момче в училище

Су имал свой собствен бизнес, по думите му – доста доходен. Той започнал перипетиите си по подаване на апелационна жалба поради внезапната смърт на сина му в училище. Местната полиция отказала да регистрира случая за започване на разследване, а местната управа се намесила в опитите му да подаде жалба, като го подложила на репресии заради настойчивостта му. В търсене на справедливост, на 9 юни 2006 г. Су заминал за Пекин.

Пребит в Националното апелационно управление и след това – отвлечен.

„На 28 септември [2007 г.] ми бе нанесен побой от правителствени служители в пекинската Национална дирекция по писмата и инспекциите (Beijing National Bureau of Letters and Visits ) – апелационният орган на режима. Други жалбоподатели ми помогнаха да се измъкна от това място и се укривах в района на ЖП гара – Юг в Пекин. На 6 октомври бях отвлечен от гангстери, наети от началника на моя окръг, Ло Джие (Lo Jie), след което бях изпратен в тъмния затвор в квартал Фангшан (Fangshan), Пекин. Там бях държан, докато не избягах на 29 октомври”, каза Су.

В затвора Су бива бит от група тъмничари, около 20-годишни на възраст. От побоите главата му се подува силно, но молбата му за посещение при лекар бива отхвърлена. След като успял да се измъкне от затвора и да отиде на лекар, там му била поставена диагнозата, че е загубил слуха на лявото си ухо.

Су добави, че периодът между 15 и 22 октомври (дните на 17-я Национален конгрес) е бил пиков за затваряне на жалбоподателите. Всички те били жестоко бити в затвора, в резултат на което някои оставали на легло, неспособни да се хранят дни наред, а други оставали сакати. 

Според Су този конкретен „тъмен” затвор се помещава в новопостроена сграда, разположена в Джангиянг (Zhangyang Town), Фангшан, Пекин. Сградата няма адрес; тя вкарва в затвора жалбоподатели от гр. Чонгчинг (Chongqing) и провинции като Сичуан, Хенан, Хунан, Джеджянг и Ченгду (Sichuan, Henan, Hunan, Zhejiang, Chengdu). Трите провинции в североизточен Китай също изпращали жалбоподатели там.

Затворът е управляван от гангстери

Всички надзиратели на затвора са гангстери, които жестоко пребиват жалбоподателите. Някои жалбоподатели били със счупени крака и ръце. Дневно на затворниците се разрешавали само пет минути извън затворническата им килия. Те трябвало да имат разрешение дори за да отидат до умивалнята; позволение можело да бъде дадено само когато надзирателите са в добро настроение. Всички затворници седели на леденостудения под, а повечето от тях били облечени само с много тънки дрехи.

Су разкри, че е чул, че местните власти плащат на всеки затворнически надзирател по 200 юана (около 26 щ.д.) на ден. Това е огромна заплата за Китай.

Отговорникът на „тъмния” затвор заявил: „Това е законен образователен курс, организиран от Национална дирекция по писмата и инспекциите и Министерството по обществена сигурност.” На това Су отговаря: „Всички надзиратели вътре не бяха полицаи, а гангстери от обществото”.

Кошмарни условия и отношение

Твърденията на Су не са изолиран случай. На 6 декември 2007 г. Джанг Янджу (Zhang Yanju), един от петимата представители на жалбоподателите, също разкри преживените от тях изтезания в същия тъмен затвор.

По време на 17-я Национален конгрес на ККП много жени, подали жалби, също са били затворени в тъмния затвор на Фангшан. Според някои жалбоподатели три жени са били изнасилени от затворническите надзиратели; някои са осакатени от побоите след изнасилванията. Поради различни причини те все още не се осмеляват да говорят публично и да отправят обвинения.

Доброволец по човешките права от Пекин сподели, че според различни сведения от жалбоподатели, в Пекин има много „тъмни затвори” и отношението към жалбоподателите, държани в тези затвори, е дори още по-лошо от това към законно задържаните.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!