Култура, не комунизъм, или голямото културно възраждане на Китай

Момент от изпълнението „Монголски танц на паничките” от репертоара на арт-компанията „Небесни сценични изкуства” (Divine Performing Arts company). (divineperformingarts.org)

John Augustyn, Специално за Epoch Times; Epoch Times - Бостън

…Което отличава всички тези хора на изкуството, били те танцьори, дизайнери или хореографи, е тяхната дълбока връзка с традиционната китайска култура. […] Много от тях медитират редовно и култивират (усъвършенстват) речта и поведението си - все неща, практикувани в миналото от китайските мъдреци по пътя на тяхното усъвършенстване. Те са много повече от просто хора на изкуството от световна класа… 

Благодарение на годините маркетинг, огромните бюджети и усилията на международните медии, 2008 година се превърна в синоним на Китай и по-конкретно на Олимпиадата в Пекин. Предстоящите Игри подбуждат интерес към нарастващата световна сила, но много хора смятат, че истинският облик на китайското минало, а и бъдеще, се вижда най-добре извън нейните граници.

Такова е убеждението на компанията за художествено майсторство „Небесни сценични изкуства” (Divine Performing Arts company), съставена от класически китайски танцьори и музиканти, които се надяват да вдъхнат нов живот на древните културни, артистични и морални традиции на Китай – традиции, които бяха унищожени напълно под комунистическото управление.   

Вицепрезидентът на компанията за художествено майсторство „Небесни сценични изкуства” (Divine Performing Arts company) Вина Ли (Vina Lee), завършила престижната Пекинска академия за танцови изкуства и емигрирала в Австралия, където преподава  балетно майсторство в няколко институции за изпълнителни изкуства, преди да се присъедини към компанията Небесни сценични изкуства в САЩ. (Epoch Times)
Момент от изпълнението „Монголски танц на паничките” от репертоара на арт-компанията „Небесни сценични изкуства” (Divine Performing Arts company). (divineperformingarts.org)
Джон и Рейни Уилкинс и семейните им приятели Ричард и Уини Рубина (отляво надясно) приеха с радост да бъдат фотографирани, докато чакат да влязат в залата. Г-н Рубина каза, че неговият бизнес партньор е китаец и той ще го насърчи също да види шоуто. Сем. Уилкинсови пък посетили Китай тази есен и също очакваха с нетърпение да видят представлението. (Epoch Times)
Ричард Кемпбъл, театрален сценарист и писател от Бостън, намери шоуто за "колоритно, атрактивно, чувствено". (Epoch Times)
Мишел Смарт и Тачър Уудли дойдоха от Спрингфийлд, Масачузетс, за да видят Спектакъла за Китайската Нова Година на сцената на Opera House в Бостън. Мишел каза, че след като видяла шоуто осъзнала колко значим е Китай и колко различни и интересни елементи на културата има там. (Epoch Times)
Карла Бенкс от Пакстон, Масачузетс, посетила Спектакъла за Китайската Нова Година с дъщеря си Дориан, сподели след шоуто: "Имах чувството, че е като приказка, нещо неземно... " (Epoch Times)
Според Уилиам Роджерс от Белмонт, Масачузетс, представлението било "жизнерадостно, правдиво и почтително". (Epoch Times)

Компанията, която започва да се формира само преди около пет години, в момента се състои от стотици хора на изкуството, в това число първокласни китайски класически танцьори от цял свят и виртуозни музиканти.

Тя бе учредена през 2004 година със Спектакъла за китайската Нова Година на Ню Танг Дайнъсти Телевижън (New Tang Dynasty Television’s [NTDTV] Chinese New Year Spectacular), като скромното й начало бе последвано от главоломен растеж. Тази година трупата ще пътува в над шестдесет страни по света, като ще изнесе представления пред повече от 600 хиляди души.  

Съпътствана от оркестър, комбиниращ Източни и Западни музикални стилове, трупата на Небесните сценични изкуства изпълнява танци, които се разпростират стилово между етнически монголски и тибетски танци, дворцови танци, повествователни танци, обрисуващи древни китайски легенди, както и няколко изпълнения, използващи изкуството, за да се засегнат някои от проблемите на Китай, като човешките права.

Култура, не комунизъм

Ако човек желае да разбере с какво са толкова уникални тези представления, трябва да започне от хората, които представляват арт-компанията.

Което отличава всички тези хора на изкуството, били те танцьори, дизайнери или хореографи, е тяхната дълбока връзка с традиционната китайска култура. Това са хора, които отделят голяма част от живота си не само да я изучават, но и самите те се потапят в древните китайски традиции. Много от тях медитират редовно и култивират (усъвършенстват) речта и поведението си - все неща, практикувани в миналото от китайските мъдреци по пътя на тяхното усъвършенстване. Те са много повече от просто хора на изкуството от световна класа. 

Под комунистическото управление традиционната култура в Китай е нападана и отричана с десетилетия. По време на десетгодишния период от 1966 до 1976 г. хората стават свидетели на това, как „Културната революция” на Мао Зедонг (Mao Zedong, Мао Дзедун – рус.) насъсква войниците на Червената гвардия по всяка възможна следа от традиционното минало на Китай – от храма на Конфуций до статуи на Буда, до калиграфи и библиотеки. Мотото на деня тогава е „Да унищожим стария свят!”

Богатите културни традиции на Китай са считани за пречка на легитимността на управляващата комунистическа партия: докато традиционната култура цени качества като доброта, хармония и благочестие, марксизъм-ленинизмът прославя насилието, атеизма, класовата борба.

Така корените на изкуствата и на техните изпълнители са били прерязани до ужасяваща степен.

Но в случай, че и това не е достатъчно, към раната от комунистическото управление е добавена и обида: традиционната култура бива рециклирана и изопачена до неузнаваемост. Традиционните опери, пиеси и предания са пренаписани, за да обслужват политическите интереси на Мао; оцелелите останки от китайска култура биват обезобразени напълно от комунистическата партия. Дори и днес по китайската държавна телевизия може да се види забърканата гледка на войници в пълно бойно снаряжение да  танцуват хибриден танц, нещо между маоистка пропаганда и балет от династията Чинг.  

Ето защо представленията на Небесните сценични изкуства са нещо повече от просто глътка чист въздух; това е едно ново начало за Китай.

В представленията на Небесните сценични изкуства отсъстват червените знамена на китайския комунизъм. Няма ги и изпълняващите пируети войници на Народноосвободителната армия. Няма ги всички онези текстове, съчинени, за да подстрекават към патриотизъм.

Вместо това, Небесните сценични изкуства се стремят да поднесат на публиката най-добрите традиционни изкуства на Китай в цялата им слава, жизненост и духовност.

Много от артистите и създателите на представлението знаят какво шоуто не е. Защото и те, като диригентът на оркестъра г-н Рутанг Чен (Rutang Chen), са преминали през болката и унижението на Културната революция.

Той и съпругата му са били насилствено разделени и изпратени в провинцията, за да бъдат „реформирани” чрез тежък физически труд – всичко това заради престъплението, че са музиканти, свирещи на виолончело и флейта. Когато им било позволено отново да свирят в Централния симфоничен оркестър на Китай, цялата музика трябвало да бъде заменена с патриотични изпълнения. (Останалите оркестри били цялостно разформировани.)

Десетилетия по-късно, през 2000 г., синът на Чен е пребит почти до смърт от полицията поради своето практикуване на Фалун Гонг . През 2000 г. съпругата му също е арестувана от комунистическите власти заради практикуване на Фалун Гонг.

За семейство Чен и други, представленията на Небесните сценични изкуства са едно ново начало, което е „извън обсега на комунистическата култура”, както се изразяват те.

„То кристализира това, в което са вярвали дедите ни”, казва Самюел Джоу (Samuel Zhou), един от директорите на NTDTV, „че добротата се възнаграждава, че животът е свещен и че, в края на краищата, справедливостта възтържествува”.

Това е послание, което изглежда достига до хората – Небесните сценични изкуства успяват да пробудят чувствителността на публиката навсякъде по света.

Дори в Китай, където изпълненията на Небесните сценични изкуства остават забранени, многобройни случаи разкриват, че търговците на компактдискове не смогват да продават дисковете с представленията на Небесните сценични изкуства с необходимата бързина, за да покрият търсенето. А това е от голямо значение, тъй като Небесните сценични изкуства представляват не само възраждане на интереса към китайските класически изкуства, но са и признак за възприятие на посланието за справедливост, хуманност и свобода от репресии.

Грандиозна нощ в Операта

Небесните сценични изкуства започна своето световно турне миналия уикенд с представленията на Спектакъла за Китайската Нова Година в Атланта и Филаделфия. Въпреки че според Лунния календар китайската Нова година всъщност започва на 7-ми февруари и продължава две седмици, арт-компанията ще бъде на турне в продължение на няколко месеца.

Тази седмица времето бе необичайно меко за сезона в Бостън и хората нямаха против да чакат за своите билети. Някои изразиха вълнението си относно предстоящото шоу, като Беатрис Мендез от Бевърли, Масачузетс, която възкликна: "Не мога да чакам, нямам търпение да го видя". Тя беше заедно със съпруга си и свекърва си. Беатрис научила за Спектакъла в търговския център Бърлингтън, където вниманието й привлекли плакати и рекламен видеозапис на шоуто. Първата й реакция била "Какво е това - толкова е красиво!", а когато се приближили към нея да й дадат повече информация, тя отвърнала: "Няма нужда да ме убеждавате - аз искам да видя това шоу."  

Ричард и Уини Рубина и семейните им приятели Джон и Рейни Уилкинс приеха с радост да бъдат фотографирани, докато чакат да влязат в залата на Opera House в Бостън. Г-н Рубина каза, че неговият бизнес партньор е китаец и той ще го насърчи също да види шоуто. Сем. Уилкинсови пък посетили Китай тази есен и също очакваха с нетърпение да видят представлението.

След като шоуто завърши Карла Бенкс от Пасктон, Масачузетс, сподели: "Имах чувството, че е като приказка, нещо неземно. Хареса ми когато всички правеха движенията синхронно, особено барабанчиците. И най-малкото движение е така прецизно, толкова деликатно… Имаш чувството, че си част от сцената".

Ричард Кемпбъл, театрален сценарист и писател от Бостън, намери шоуто за "колоритно, атрактивно, чувствено". "Това беше едно чудесно шоу", каза той, "и е наистина добро за деца". "Бях изненадан от мащаба му – от огромния му състав. В него има духовен елемент, придаващ сюрреалистичност, което е много интересно".

Мишел Смарт и Тачър Уудли дойдоха от Спрингфийлд, Масачузетс, за да видят  Спектакъла за Китайската Нова Година. Мишел каза, че след като видяла шоуто осъзнала колко значим е Китай и колко различни и интересни елементи на културата има там. Тачър, който се очаровал най-вече от двуструнното ерху , сподели: "Беше чудесна вечер - забавна и уникална".

Следващата дестинация на Небесните сценични изкуства е Канада, където арт-компанията ще изнесе концерти следващата седмица в Отава, Монреал и Торонто, а в края на месеца ще бъде на сцената на Radio City Music Hall в Ню Йорк.

Повече информация:

Небесни сценични изкуства - divineperformingarts.org

NTDTV шоу програма - bestchineseshows.com

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!