Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огънят за човешки права бе сред първите, които посрещнаха 2008 г.

Epoch Times – Нова Зеландия

Започвайки Новата година в Гисбърн - първият град на планетата, който посреща изгрева на слънцето и новия ден - Огънят за човешки права приключи своето пътешествие в Нова Зеландия, след като пропътува през 16 града, изкачвайки се и на най-високата планина в страната, планината Кук (Mt Cook).

Щафетата на Огъня за човешки права (Human Rights Torch Relay) започна своята световна обиколка от Атина, Гърция, на 9-ти август, една година преди началото на Олимпийските игри в Пекин. Целта на Щафетата е да насочи световното внимание към дългогодишните нарушения с човешките права в Китай, които продължават и днес в навечерието на Олимпийските игри, дадени на Пекин за неговото обещание да подобри своето досие с човешките права.

Съпредседателят на Зелената партия Расъл Норман приветства Щафетата на огъня за човешки права в официална церемония пред Парламента в Уелингтън. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Epoch Times)
Огънят за човешки права пред китайското посолство в Уелингтън. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Epoch Times)
Поддръжниците на Огъня за човешки права в Крайсчърч повдигнаха въпроса как може Нова Зеландия да обмисля Споразумение за свободна търговия (Free Trade Agreement / FTA) с Китай – един режим, който е обвинен в широкомащабен геноцид и събиране на органи. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Edward Dai/Epoch Times)
Бившият китайски спортист и златен медалист Джордж Мин (вдясно) бе един от носителите на Щафетата за човешки права в Крайсчърч. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Epoch Times)
В известния със своята архитектура в стил ‘арт деко’ новозеландски град Нейпир Щафетата на огъня за човешки права бе поета от градската съветничка Трейси Райт (вдясно). Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Epoch Times)
В гр. Нелсън гръцката Богиня на справедливостта се появи величествено от океана, на борда на един от четирите маори уака (вид маорски лодки, бел.ред.). Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Epoch Times)
Гръцката Богиня на справедливостта донасяща Огъня за човешки права в Нелсън. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Epoch Times) В гр. Нелсън
Последният град в Нова Зеландия, който каза „Добре дошъл” на Огъня за човешки права, бе Гисбърн - първият град на планетата, който посреща изгрева на слънцето. В него от името на града Щафетата прие градският съветник Анди Хол. Той благодари на организаторите за възможността да изрази своята подкрепа към човешките права и свободи. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Edward Dai/Epoch Times) (Epoch Times) .
Маорска танцова група ‘Уака Тоа’ изпълнява традиционния маорски танц ‘Хака’ по случай пристигането на Огъня за човешки права в Гисбърн, където Огънят дочака зората и бе сред първите в света, посрещнали Новата 2008 година. Нова Зеландия, м. дек. 2007 г. (Edward Dai/Epoch Times)

Уелингтън

Мократа и ветровита новозеландска столица приветства Огъня за човешки права с обичайното си време, което не попречи на привържениците на Огъня да изразят своята подкрепа.

Съпредседателят на Зелената партия Расъл Норман приветства Щафетата в официална церемония пред Парламента.

Той каза, че Китай играе важна роля в глобалните икономически отношения, така че е важно да погледне сериозно на въпросите за демокрация и основни човешки права.

"Събития като това ще окажат натиск на Китай както отвън, така и отвътре, което ще притисне правителството да склони за повече демокрация и свобода на изразяването, и да даде на хората възможност да упражняват своите демократични и човешки права."

Процесията на Щафетата стигна до китайското посолство на хълма зад Парламента, където директорът на новозеландската Фондация за човешки права в Азия (NZ Asia Human Rights Foundation) Пан Чинг се обърна към персонала на посолството посредством аудио-система, тъй като главният вход бе затворен.

Г-н Пан каза, че китайският режим има дълъг списък на престъпления срещу човечеството, за които трябва да дава обяснения, но най-лошото от тях е събирането и продажбата на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

След което под звуците на нежна музика шествието премина по главната улица на града, достигайки сградата на съвета, където градските съветници Силия Уейд-Браун и Анди Фостър приветстваха Огъня за човешки права с добре дошъл.

Палмерстън Норт

Поройният дъжд в Палместън норт също не можа да понижи духа на дошлите да дадат своята подкрепа за глобалната Щафета за човешки права.

Бившият професор от Шанхайския университет за международни отношения и член на Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG) д-р Ли Донг се изказа против злоупотребите с човешките права в Китай, подчертавайки осемте години преследване на медитативната практика Фалун Гонг и незаконното задържане на хора, които подкрепят Фалун Гонг, като адвоката за човешки права Гао Джишенг, както и преследването на християните в Китай.

Д-р Ли каза, че действията на китайската комунистическа партия нямат нищо общо с възвишените принципи на Олимпийските игри.

"Олимпийските игри в Пекин се използват като гигантско пиар упражнение, което да обрисува една лъжлива картина за Китай", каза той, допълвайки, че китайската полиция е представила 11 категории и 40 подкатегории от хора като "врагове на Олимпийските игри".

"Олимпийските игри в Пекин ще бъдат най-политическите игри след тези на Хитлер от 1936 г.", завърши д-р Ли.

Крайсчърч

Поддръжниците на Огъня за човешки права в Крайсчърч повдигнаха въпроса как може Нова Зеландия да обмисля Споразумение за свободна търговия (Free Trade Agreement / FTA) с Китай – един режим, който е обвинен в широкомащабен геноцид и събиране на органи.

Членове на Зелената партия и Амнести Интернешънъл дадоха своята подкрепа за Щафетата, след което тя премина по улиците на Крайсчърч, най-големият град на Южния остров на Нова Зеландия.

Говорителят на Радио Индия - Амрит Сингх Масута - каза, че Щафетният огън символизира солидарност с китайските християни, будисти, 100-те милиона практикуващи Фалун Гонг и 1.5-те милиона изгонени от техните домове, за да освободят терени за Олимпийски стадиони.

Той каза, че не може в единия край на Пекин да събират органи от практикуващи Фалун Гонг, а в другия да се провеждат Олимпийски игри.

Нейпир

В известния със своята архитектура в стил ‘арт деко’ новозеландски град Нейпир Щафетата на огъня за човешки права бе поета от градската съветничка Трейси Райт.

Популярната  туристическа дестинация гъмжеше от живот в неделя, когато шествието с Огъня се изви по централната улица, призовавайки за човешки права в Китай преди началото на Олимпийските игри в Пекин.

Гражданите на Нейпир г-н и г-жа Пирипи споделиха своя опит като учители, на които им е  било предложено да работят като преподаватели в Ченгду, провинция Суиджитун. Г-жа Пирипи каза, че са "останали със силното впечатление, че не трябва да ходят там".

"Беше ни казано много ясно, че там не можем да говорим нито за нашите религиозни убеждения, нито за нашите политически убеждения", добави тя.

Г-н Пирипи от своя страна допълни, че когато са живели в Тайланд, са били предупредени от приятели, че комунистическите власти ще ги отвлекат ако говорят на граждани в Китай за демокрация или религия.

"Наистина съм опечален, че Олимпиадата ще бъде проведена там", каза той, изразявайки надежда, че Огънят за човешки права ще помогне на света да разбере за всички злоупотреби с човешките права.

"Той е символ на живота, семейството, мира и свободата", отбеляза в заключение г-н Пирипи.

Нелсън

В гр. Нелсън (на Южния остров) гръцката Богиня на справедливостта се появи величествено от океана, на борда на един от четирите маори уака (вид маорски лодки, бел.ред.)

Бившият член на Парламента Майк Уорд прие Щафетата от името на град Нелсън и каза, че въпреки стандартът на живот в Китай да се е повишил, светът трябва да каже на Китай, че е разочарован от неговите злоупотреби с човешките права.

"За страна с такава богата и чудесна история, това е петно, което засенчва добрите постижения", отбеляза той.

Гисбърн

Последният град в Нова Зеландия, който каза „Добре дошъл” на Огъня за човешки права, бе Гисбърн. В него от името на града Щафетата прие градският съветник Анди Хол. Той благодари на организаторите за възможността да изрази своята подкрепа към човешките права и свободи.

"Ние правим това заради онези, които нямат възможност да го направят в собствената си страна", каза той.   

Щафетният огън за човешки права бе иницииран от базираната в Лондон международна организация ‘Коалиция за разследване преследването на Фалун Гонг’. Щафетата ще пропътува през 150 града и пет континента, пренасяйки идеята за "Олимпийски игри и престъпления срещу човечеството не могат да съществуват заедно в Китай".

Следващата дестинация на Щафетата е Лос Анжелис, след което Огънят ще отпътува за Африка.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!