Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как депутатите продължиха да получават пари по комунистически, но принудиха други да се откажат от заплатите си

ИЛИ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Комунистите в ГЕРБ са повече от БСП! Бойко уж се отказва от партията-майка едва през 1995-а: Разследване на Narod.bg

Намерен е начин да получаваш близо 3000 лева месечно, след като публично си се отказал от заплатата си. Намерен е и начин да лишиш от заплата някого, без да имаш правото на това - като го накараш сам да го поиска. Звучи ви абсурдно ли? Историята обаче е истинска.

Преди месец народните представители изцяло се отказаха от заплатите си, за да ги дарят за борбата с COVID-19. В действителност обаче те продължават да получават пари. За месец април народните представители са си поделили над 679 000 лева.

Предстои същата сума да им бъде раздадена и за месец май.

Как се стигна дотук

Точно когато се обсъждаха икономическите мерки, а в бюрата по труда всеки ден се записваха хиляди безработни, беше съобщено, че заплатите на депутатите са увеличени автоматично, тъй като по закон те се индексират на всеки три месеца спрямо средната заплата в публичния сектор. Тогава председателят на парламента Цвета Караянчева коментира, че евентуално "замразяване" на заплатите ще е „популизъм по време на криза“. След бурна обществена реакция, ден по-късно тя се извини за думите си и ГЕРБ инициираха дебат за намаляването на заплатите.

Първоначалната идея беше възнагражденията да се замразят на нивата от декември 2019 г. (около 4000 лева). По време на дебатите предложението излезе и извън парламента. Депутатите гласуваха заплати да не получават също и премиерът, министрите и техните политически кабинети, както и шефовете на държавни агенции.

След няколко часа дебати, в които всички парламентарни групи се обвиняваха взаимно в популизъм, като едновременно с това наддаваха с колко да бъде орязана депутатската заплата, от ГЕРБ предложиха финалния вариант - месечни възнаграждения изобщо да няма.

Да ама НЕ

По над 2800 лева на депутат месечно

Оказва се обаче, че в решението, взето в късните часове на 6 април, парламентаристите не са включили т. нар. „безотчетни пари“, които те получават всеки месец. Въпреки пунктуалното изреждане на членове и алинеи, по които те сами си отнемат възнагражденията, и управляващи, и опозиция, не са включили в тях точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента. Именно в този законов текст са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си.

Парите са в размер на 2/3 от основното възнаграждение на депутатите. След актуализацията от месец април основната заплата на депутатите стана 4248 лева. Аритметиката показва, че 2/3 от нея са точно 2832 лева. За 240 народни представители това прави малко над 679 000 лева. Средствата би следвало да се ползват за сътрудници, консултации, експертизи, представителни разходи и други. За изразходването на тези пари отделните депутати трябва да дават отчет пред парламентарните си групи на всеки три месеца. Самите средства пък се предоставят на групите, които ги разпределят към парламентаристите.

От парламентарната група на БСП потвърдиха пред "Свободна Европа", че допълнителните пари за месец април са получени.

„Принципно трябва да даваме отчет, но това винаги е било много формално. От нас се иска да даваме някаква сума за общата каса на парламентарната група. Така, доколкото знам, е във всички партии“, каза пред Свободна Европа депутат от БСП, пожелал анонимност.

И негов колега от ГЕРБ потвърди, че 2/3 над заплатите за месец април са разпределени. „Предстои да се получат и за месец май“, каза парламентарист от ГЕРБ.

С уговорката, че няма да бъде цитиран по име, той обясни, че тези пари нарочно не са включени в решението на парламента. „И ние, и опозицията знаехме, че като не споменем точка 11 от финансовите правила, ще продължим да получаваме тези средства", добави той.

От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха официално, че допълнителните пари са разпределени. В позицията на партията обаче се казва, че това не са заплати на депутатите, а средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Цялата публикация четете ТУК!

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!