Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Запален бе Щафетният огън за човешки права

Богинята на Справедливостта по време на церемонията по официалното запалване на Щафетния огън за човешки права

Богинята на Справедливостта по време на церемонията по официалното запалване на Щафетния огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Атина на площад Синтагма, пред гръцкия Парламент. Огънят за човешки права ще бъде пренесен през над 100 града и 35 страни в света. 9-ти август 2007 г.. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Nicolas Schols и Jan Jekielek, Epoch Times

АТИНА - 9-ти август 2007 г., площад Синтагма пред гръцкия Парламент. С настъпването на здрача прииждат хора от различни професии и краища на света, носещи знамената на своите страни и обединени от една идея. Идеята за подобряване състоянието с човешките права в света, и най-вече в Китай. Запален бе Огънят за човешки права, който ще бъде пренесен през над 100 града и 35 страни в света.

Поддръжници на Щафетния огън за човешки права
Поддръжници на Щафетния огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) по време на церемонията по официалното запалване на огъня в Атина на площад Синтагма, пред гръцкия Парламент. Огънят за човешки права ще бъде пренесен през над 100 града и 35 страни в света. 9-ти август 2007 г.. (Jan Jekielek/Epoch Times)

"Злоупотребите с човешки права и Олимпиадата в Пекин не могат да вървят ръка за ръка", "Спрете събирането на органи от живи хора", "‘Да’ на Олимпийските игри, ‘Не’ на Олимпийския срам", бяха някои от апелите на плакатите, изразяващи подкрепа към събитието, по време на официалното запалване на Щафетния огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) -  инициатива на Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG).  

Само часове преди това организаторите на Щафетния огън за човешки права имаха пресконференция, на която съобщиха целта на своята инициатива: да се отправи заплаха за бойкот на Лятна олимпиада 2008, за се накара Пекин да почита основните човешки права на гражданите на Китай.   

Церемонията по запалването на алтернативния олимпийски огън бе открита с танц на древни гръцки богини, символизиращ високия нравствен дух на Олимпийските игри. Привлечени от покоя на тази сцена, потоци от туристи се присъединяваха към поддръжниците.

С нежни, добре известни в Гърция, звуци засвири на китара Георгос Котогианис (Giorgos Koutogiannis). В сърцето на Гърция, в спускащият се над Синтагма здрач, се усети присъствието на един истински, чист олимпийски дух. Започна церемонията по запалването на международния Щафетен огън за правата на човека. 

Първата реч бе изнесена от д-р Чарлз Грейвс (Dr. Charles Graves), член на CIPFG и генерален секретар на Interfaith International. CIPFG е неправителствена организация, състояща се от политици, адвокати, представители и организации от Европа, Азия, Северна Америка, Австралия и Азия. Тя бе създадена през 2006 г. за да разследва злоупотребите с човешки права срещу Фалун Гонг - духовна медитативна дисциплина, подложена на брутално преследване от китайския комунистически режим от 1999 г. насам, заради нейната популярност и вяра в традиционните ценности.

Все повече от минувачите спират, за да чуят фактите, посочвани от д-р Грейвс относно преследването на Фалун Гонг от китайската комунистическа партия (ККП). Бурни аплодисменти съпровождат изказаните искания на CIPFG:

„Първо, незабавно да се спре преследването на Фалун Гонг и да се освободят всички задържани негови практикуващи.

Второ, да се спре преследването на близки, приятели, поддръжници и адвокати на практикуващи Фалун Гонг, включително Гао Джишенг (Gao Zhisheng) и Ли Хонг (Li Hong).

Трето, да се проведат преговори със CIPFG относно детайлите по отваряне на лагерите, затворите и свързаните към болници потайни съоръжения, които да бъдат инспектирани от независими следователи на CIPFG.”  

Последва изявлението на Баронеса Керолайн Кокс (Baroness Caroline Cox), която призова света да заеме по-твърда позиция срещу китайския комунистически режим.

След което бе показан документален видеозапис, озаглавен: ,,Зло, невиждано до сега на Земята”, представящ независимото проучване на бившия канадски член на Парламента и държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския район Дейвид Килгор (David Kilgour) и адвоката по човешките права Дейвид Матас (David Matas) относно контролираното от държавата събиране на органи в Китай.  

Австрийското сопрано Мелани Флек (Melanie Fleck) от европейския хор "Идваме за вас" изпя "Песента на гълъба", с историята за запалване на Олимпийския огън на планината Олимп, символизиращо обединяването на добродетелите приятелство, прослава, саможертва и взаимопомощ. Светът на смъртните ликува, прегръщайки идеите за мир, справедливост, човешки права и свобода. Но как да говорим за такива ценности, когато пред очите ни е Пекин, където хората живеят под страха на червеното знаме в последните 50 години? Осемдесет милиона скелета павираха пътя на благополучието; кървави сълзи изградиха палата на величието, гласеше текста на песента.

Друг виден гост на церемонията бе седемгодишната Фаду, която живее в Австралия. Фаду губи баща си, когато е още бебе. Той бива измъчван до смърт от китайския режим. Минават месеци докато майката на Фаду открие, че безжизнено тяло на съпруга й е  хвърлено в една квартална барака. Откакто емигрират в Австралия, Фаду и нейната майка пътуват по света, за да направят своята трагедия обществено достояние, с надеждата че един ден справедливостта ще възтържествува.  

Фаду отвори кошничка, от която излетяха ято гълъби на мира. Един от тях кацна върху   плакат на сцената.

Следващ излезе на трибуната Мартин Рубенис (Martin Rubenis), Олимпийски шампион от Рига, Латвия. Като отличил се атлет, той сподели своето разбиране за олимпийски дух, и за това как ние хората можем да подкрепим неговото послание за високи нравствени стандарти, като не дадем на китайския комунистически режим правото да опорочи този дух.  

Дейвид Килгор прочете в своята реч цитат от писмо, подписано от група бележити писатели и учени в Китай. То призовава за седем инициативи, които могат да превърнат Олимпийската мечта на Китай в реалност.  

Част от техните искания са китайският комунистически режим да обяви амнистия за всички политически затворници; както и да се промени официалното Олимпийско мото на Пекин 2008 в "Един свят, една мечта и общоприети човешки права".

Последва видеоклип за състраданието и надеждата, неумиращи в това мрачно преследване и изразени в твърдостта на преследваните и подкрепата им от света.

Георгос Котогианис направи финална демонстрация на своите китарни умения. Мелодията започна да затихва и трите богини на Свободата, Справедливостта и Мира дойдоха на сцената. Под тяхно опекунство бяха запалени деветте факела на Огъня за човешки права.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!