Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Луджев: Приватизацията ни беше ликвидация, милиарди се изнесоха в офшорки - Костов ги пусна

Много хора са създадени по негово време, не само Прокопиев и Донев, каза бившият вицепремиер

Според Луджев цялата приватизация у нас е била непрозрачна и несправедлива. „Не е форма на модернизация, а на ликвидация. Под всяка сделка е написано кой е взел решението. Дали е на агенция, зам.-министър, това е написано

Непрозрачни, несправедливи, но законосъобразни - такива са приватизационните сделки на отминалите 30 г.  според бившия вицепремиер проф. Димитър Луджев. В "Неделята на NOVA Луджев припомни, че под всяка сделка пише кой е взел решението. Стига да се докаже, че са извършвали нещо незаконно, пак ще бъде трудно да се търси отговорност. Още по-трудно е да се хванат тези, които са прибирали над 30 процента комисионни за сделките.
.
При българската приватизация почти всички сделки, които бяха извършени, са законосъобразни. Практиката показва, че най-добри за България са сделките, които са с участие на стратегически чуждестранни партньори. Приватизацията трябваше да бъде форма на модернизация. Обаче при нас това не беше изгодно на силовите групировки, които до този момент контролираха голяма част от българските предприятия и ги източваха. Не беше изгодно и за българските политици. Затова измислиха куп схеми за повече справедливост. Една от тях бяха РМД-тата. Тя беше измислена от Румен Гечев. Тогава той беше вицепремиер  в кабинета на Виденов. Тази схема даваше възможност управителите на тези фирми да ги придобият с по-голяма отстъпка на цената”, коментира Димитър Луджев.

Луджев поясни, че чрез търг са били осъществени не повече от 10% от сделките при приватизацията. „Около 50% бяха направени по чл. 35 от Закона, което означава без търг и без конкурс. С преговори с потенциален купувач бяха осъществени около 20-25% от сделките. Жан Виденов и Гечев направиха т.нар. масова приватизация. Там ще видите прекрасни схеми как бизнес и силови структури с някой министър присвояват едно или друго предприятие, извършват една или друга престъпна финансова схема”, добави той. "Костов и цялата плеяда участваха, има ги в доклади как извършват престъпните схеми, но ги покриха. Костов уволни няколко министри и всичко приключи", спомня си още Луджев.

След това стигаме до НДСВ, които направиха сделките за ЕРП- та и др. Приватизацията е извършена от управляващите, в съучастничество с „важните” за тях групировки и бизнесмени. Много хора са създадени по времето на Костов. Не са само Иво Прокопиев и Огнян Донев. Съдебните дела обаче показаха законосъобразно извършени приватизационни и други сделки”, каза още Луджев. 

Не само приватизацията. Всички банки, които фалираха завлякоха държавата с милиарди. Тези пари къде отидоха? Насочиха се към частни лица, обикновено офшорни фирми, които после Костов пусна за голямата приватизация. В нея са участвали над 220 офшорни фирми. Да не би Костов и управляващите да не знаеха какво е това офшорна фирма и на кого са тези пари там. Тези пари, които доведоха до фалита на България през 1996 г., отидоха за покупки на предприятия, хотели и т.н.”, обясни Димитър Луджев,.

Според Луджев цялата приватизация у нас е била непрозрачна и несправедлива. „Не е форма на модернизация, а на ликвидация. Под всяка сделка е написано кой е взел решението. Дали е на агенция, зам.-министър, това е написано. Тези хора трябва да понесат наказание, стига да се докаже, че са извършили нещо незаконно. Всичко е извършено по законен ред”, посочи Луджев. 

Масовата приватизация беше една политически оправдана и завоалирана форма на ликвидация. 83% от държавните и общинските активи, които бяха приватизирани, след това са ликвидирани. Да, имаме пазарна икономика, но въпросът е каква е тя. Имаме една уродлива, второкачествена пазарна икономика, в която и до ден днешен сивият сектор е в порядъка на около 30-40%”, заключи бившият вицепремиер.

75% от ръководителите на дясно-комунистическата бкп-ГЕРБ са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!