Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Авторите на забранена в Китай книга посещават Ню Йорк

НЮ ЙОРК – Чен Гуидии У Чънтао - двама съпрузи и китайски автори, бяха отличени с Международната награда за журнализъм „Одисей” за 2004 г. и с 50 000 евро по повод тяхната книга, озаглавена „Ще потъне ли лодката?: Животът на китайските селяни”. Чен и У посетиха Ню Йорк в края на април, за да представят английската версия на книгата и проведоха форум с преподаватели и студенти от Школата по право към Университета в Колумбия.

Написана в журналистически стил, „Ще потъне ли лодката?: Животът на китайските селяни” представя началото на данъчната реформа в Китай и провеждането й на територията на страната. Действащите лица варират от високопоставени лидери на различни провинции и градове, както и от Централния комитет на китайската комунистическа партия (ККП), до кадри в провинцията и голям брой селяни.

Гуидии У Чънтао - двама съпрузи и автори, отличени с Международната награда за журнализъм „Одисей” за 2004 г. по повод тяхната книга „Ще потъне ли лодката?: Животът на китайските селяни”. (Lin Qing/Epoch Times)


Книгата разкрива, че по-голямата част от селското население на Китай е страдало от потисничеството, деспотизма, корупцията, насилието и неконтролираната съдебна система, несправедливите данъчни закони и редица други проблеми. Издадена първоначално от китайско списание през 2003 г., книгата предизвиква сензация, но скоро е забранена от китайското правителство.

Въпреки това обаче, книгата и нейните автори са добре известни извън Китай. На 22 май 2006 г. германският канцлер Анджела Меркел се срещна с авторите на „Ще потъне ли лодката?: Животът на китайските селяни”, както и с други двама активисти на човешките права, в германското посолство в Пекин.

Нашата цел живота е да говорим от името на онези, които нямат глас”

Всички преподаватели и студенти, присъствали на колумбийския форум, бяха много добре запознати с книгата. Тъй като тя е забранена в Китай, на авторите бе зададен въпроса дали имат причини да се страхуват. Чен отговори, че китайските селяни представляват 40 процента от селското население в света, като заяви, че с подкрепата на 900 милиона селяни няма от какво да се бои, както и за това, че по време на разследването на двамата автори решителността им се е увеличила.

„Общественото мнение в Китай е много стриктно контролирано”, отбеляза У. „Медиите рядко отразяват действителните настроения на хората, така че истинският глас на народа обикновено трудно може да бъде чут. Ние сме журналисти, така че истинската ни цел е да предадем и популяризираме гласа на народа. Мисията на живота ни и най-стойностният аспект на нашата работа, е да дадем глас на онези, които нямат такъв.”

В интервю за телевизия „Феникс”, бившият партиен секретар на провинция Анхюи заявил, че тази книга уронва имиджа на гражданите от Анхюи. В отговор Чен обяснил, че написването на тази книга е отнело две години, и още една година за да се проверят фактите, така че тя представлява точна картина на действителната ситуация. „Ако се твърди, че тази книга уронва престижа на Анхюи, то отговорността за това пада върху корумпираните и зли чиновници.”, каза той.  

Въпреки това, след като чуждестранната преса публикува отговора на Чен към партийния секретар, къщата на двамата автори бива замеряна с тухли 22 дни, което травматизира ужасно децата им. През 2005 г. семейството е принудено да напусне Анхюи.

Бъдещето на Китай зависи от истинско законово управление и конституционно правителство

На въпроса каква е била причината, изтъкната от китайското правителство за забраната на тази книга, Чен отговори, че не му е била предоставена причина или документация; просто получил телефонно обаждане. Той заяви, че въпреки забраната на книгата са се появили 800 милиона нейни пиратски копия. Авторите загубили пари, но спечелили по-широка аудитория.
В отговор на въпроси относно местните избори в селските части на Китай, У Чънтао обясни, че нечестни избори са се провеждали в продължение на почти 20 години.

„В общи линии, единствено директорът на селския комитет може да бъде избран, но партийният секретар на местния филиал [на КПП] се назначава. Така че тези избори са наистина измама, тъй като партийният секретар на съответния филиал на КПП е действителният лидер на селото. Ето защо, след толкова години, тези селски избори са чиста формалност”, заяви У. „Плащате пет юана (0.6 щ.д.), за да си купите право на гласуване, можете дори да разнасяте изборна урна от врата на врата, за да събирате вотове или да убеждавате хората да позволяват на други да попълват бюлетините от тяхно име, и т.н.”.

Чен обясни, че въпреки наличието на закони, в Китай няма законово управление; и въпреки наличието на конституция, в Китай няма конституционно правителство. „Китай може да има свое бъдеще само ако вие можете да направите това”, каза той.

Голям брой китайски студенти взеха участие в дискусията. Един от тях заяви, че е прочел „Ще потъне ли лодката?: Животът на китайските селяни”, докато бил в Китай. Той сподели, че е бил шокиран, когато научил, че китайските селяни имат такъв безмилостен начин на живот. В същото време сподели, че се възхищава от смелостта и твърдостта на авторите.

„Засегнатите в книгата въпроси, са теми, които вълнуват всички.”, каза студентът. „Много хора забелязват тези проблеми, но малцина рискуват да говорят за тях. Ако тези проблеми са дискутирани с подобна откритост и искреност в Китай, това би довело до истински прогрес.”

Lin Qing, Epoch Times, Ню Йорк

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!