Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Г. Близнашки: Сега виждаме същинския облик на Радев, крие много големи опасности за обществото

Георги Близнашки

Георги Близнашки

"Ясно е, че следващите арести ще бъдат свързани с вкарания незаконно боклук. Това са неща, които се чакат от много години. Смятам, че прокуратурата трябва да получи подкрепата на българските граждани. Всичко се случва, защото органите на МВР и ДАНС натрупаха опит и усилията им дават резултати", коментира пред БНТ бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки.

По думите му, пък работата на Цацаров е извела "работата на КОМПИ на по-високо ниво".

"Президентът преди няколко месеца започна една инициатива за реформи в прокуратурата веднага след като беше избран новия главен прокурор. Големият въпрос е, че този дебат е изчерпан. Скритият замисъл беше да се парализира работата на прокуратурата", коментира Близнашки.

"Искането на главния прокурор до КС е напълно легитимно. Двете висши престъпления не са уредени подробно в НК, защото Конституцията ни е от 91, а НК от 68-ма. Още повече, че има един куп въпросителни около поведението на държавния глава", смята той.

Според него, имунитетът на президента не е абсолютен, той е "много ограничен".

"Законът позволява и той е в обществен интерес, да бъде публикувана информацията, която разпространи прокуратурата. Общественият интерес е в приоритет в подобна ситуация", заяви Близнашки.

"Освен това не знаем какво ще бъде продължението, след като КС се произнесе. Никой не знае каква ще бъде развръзката", каза професорът.

"Ситуацията е много интересна, защото 1/4 от народните представители могат да повдигнат обвинение срещу президента и да започнат разследване срещу него. Много е жалко, че толкова хора, които минават за добри юристи се явяват с абсурдни тези", коментира Близнашки.

По думите му, с изявлението си президентът "преминава всякакви граници".

"Да даваш простор на собствените си фрустрации е недопустимо. Радев успя да ни изненада. Ние го избрахме без да го познаваме. Сега виждаме същинския му облик и това крие много големи опасности за обществото. Да не говорим за академиците от "Единение", които агитират за неговите тези. Той тръгва срещу Конституцията. Повтаря всички стари лъжи. Неговата основна задача е да осигури нормално функциониране на институциите, а той разпалва една истерия", разпалено завърши конституционалистът.

Акад. Петър Иванов: Етническите българи са едва 4 милиона души

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!