Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отворено писмо до президента на МОК относно Олимпиада - 2008 в Пекин

Amnesty International, Human Rights in China и Human Rights Watch установиха засилващо се влошаване на ситуацията с човешките праа в Китай. Ние сме уверени, че МОК не би отсъдил Игрите да се дадат на Пекин, ако е знаел за злоупотребите с човешките права, ставащи в Китай….Бивши и настоящи олимпийски атлети, треньори и държавни служители, които бяха уведомени и на които бе показана информация относно нарушенията на човешките права в Китай, са дълбоко загрижени за неспазените от Китай обещания.

От Дейвид Матас и Давид Килгор

Отворено писмо до:

Г-н Жак Рох
Президент на Международния олимпийски комитет
Лозана, Швейцария

Относно: Олимпийските игри 2008 г. в Пекин

С настоящото, ние се обръщаме с молба към Вас да повдигнете въпроса за човешките права и достойнство в Китай пред Вашите колеги в Пекин, за да се спре преследването на тези, чийто основни права се отричат. Ние силно се надяваме, че Олимпийските игри през 2008-ма година в Пекин ще се проведат в истински олимпийски дух. За това изявление ние се основаваме на следното:

В Олимпийската харта се казва:

„Целта на олимпизма е да постави спорта в услуга на хармоничното развитие на човека с оглед на насърчаване на мира в обществото при зачитане на човешкото достойнство. В този смисъл, Олимпийското движение се ангажира, индивидуално или в сътрудничество с други организации и в рамките на допустимото му, да съдейства за насърчаване на мира.”  

И "Опазване достойнството на индивида е основно изискване на Олимпийските игри" (Етичен кодекс на МОК, "A. Достойнство", част 1).

Какви достойнства възпита китайското правителство у народа на Китай след спечелването на домакинството за Олимпийските игри, като престъпленията срещу невинни все още продължават?

Във връзка с тези условия на хартата, офисът на медията на МОК изпрати писма до тези, които изразиха загриженост относно нарушаването на човешките права в Китай, заявявайки:

"Ние премислихме внимателно каква роля може да играе в по-широк аспект МОК – организация, създадена за да облагодетелства обществото посредством спорта. Нашето убеждение е, че ние трябва да се концентрираме на работата в нашата област - която е да направлява и асистира организаторите на Игрите да домакинстват успешни олимпийски игри. Във връзка с приноса към спортните и олимпийски ценности на Китай, ние се надяваме, че за по-широк кръг социални слоеве ползата ще последва в годините след Игрите. МОК е решен да доведе за пръв път в историята Олимпийското движение в Китай, тъй като вярваме, че примерите на Олимпийските идеали имат - и ще продължават да имат - много положително влияние върху Китай и света."  

Хартата предполага по-директен и по-прям подход.

Бивши и настоящи олимпийски атлети, треньори и държавни служители, които бяха уведомени и на които бе показана информация относно нарушенията на човешките права в Китай, са дълбоко загрижени за неспазените от Китай обещания.

Днес, неоспорими нарушения на човешките права, ставащи ежедневно в Китай, биват игнорирани. Ние, Дейвид Mатас, канадски адвокат по човешките права, и Дейвид Kилгор, бивш член на Парламента и държавен секретар по въпросите на Азиатско-тихоокеанския район в канадското правителство, публикувахме изследователски доклад, в който се казва:

"За съжаление, това потвърждава нашето предишно заключение, че правителството на Китай и неговите агенции в много части на страната, най-вече в болници, но също така и в центрове за задържане и "народни" съдилища, са избили голямо, но неизвестно количество Фалун Гонг затворници от 1999 г. насам. Техните жизненоважни органи, включително сърца, бъбреци, черни дробове и роговици са били конфискувани против волята им, за продажба на високи цени, понякога на чужденци, които нормално биха чакали в дълъг списък за доброволни дарения на такива органи в своите собствени страни."

С все по-голямата информираност на олимпийците за тези нечовешки деяния в Китай, каква ще е реакцията на МОК и правителствата в света?

Ще пожелаят ли атлетите, треньорите и служителите като цяло, да участват в състезания в една страна, която подлага на такова жестоко преследване собствения си народ?

Също така, ние осъждаме затварянето и срамното поведение срещу китайския адвокат по човешките права г-н Гао Жишенг, на който по нареждане на китайското правителство е забранено да говори с каквато и да е медия до преди края на Олимпийските игри -2008.

Amnesty International, Human Rights in China и Human Rights Watch установиха засилващо се влошаване на ситуацията с човешките права в Китай. Ние сме уверени, че МОК не би отсъдил Игрите да се дадат на Пекин, ако е знаел за злоупотребите с човешките права, ставащи в Китай.

Моля, вземете под внимание следното:

1) Как ще са от полза Игрите за китайските граждани, ако МОК не иска да говори за нарушаването на човешките права в Китай?  

2) Може ли МОК да гарантира правата и безопасността на практикуващите Фалун Гонг и членовете на другите потискани от режима на Китай мирни групи, ако те искат да посетят Игрите без да се опасяват, че ще бъдат задържани и хвърлени в затвора?

3) Ще се разреши ли на практикуващите Фалун Гонг, живеещи в чужбина, да влязат в Китай без към тях да се прилагат репресивни мерки?

Ние ви приканваме да предприемете спешни мерки, като призовете китайските власти да сложат край на текущото преследване на милиони невинни граждани в Китай, и се надяваме, че Игрите – 2008 ще се превърнат във въплъщение на принципите на Олимпийската харта.

Вашия отговор ще бъде оценен.

Искрено,

Дейвид Матас
(Канадски адвокат по човешките права)

Дейвид Килгор
(Бивш държавен секретар на Канада по въпросите на Азиатско-тихоокеанския район, и член на канадския Парламент от 1979 г. до 2006 г.)

За повече информация:
Bloody Harvest: Report into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong practitioners in China
Amnesty International: The Olympics countdown – failing to keep human rights promises
Amnesty International: Persecution of renowned Chinese human rights lawyer Gao Zhisheng
China 2006 Year in Review; Human Rights Watch:
chinaview.wordpress.com/tag/all-hot-topic/organ-harvesting

Б е л е ж к а  н а  р е д а к ц и я т а  н а Epoch Times

За да изразите мнението си относно нарушаването на човешките права в Китай, моля контактувайте Олимпийския комитет в своята страна, или Международния олимпийски комитет, на следните адреси:

Български олимпийски комитет (БОК)
София 1040, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379
boc@bgolympic.org
http://www.bgolympic.org

International Olympic Committee (IOC)
Chateau de Vidy
C.P. 356 CH- 1007, Lausanne Switzerland
Ph: +41 21 621 6111
Fax: +41 21621 6216
http://www.olympic.org/uk/index_uk.asp

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!