Следвайте "Буднаера" в Телеграм

NTDTV Spectacular в Париж - култура в най-чистата й форма

Завесите се вдигнаха. Откри се гледка на приказна небесна картина. Удивена, публиката първо затихна в захлас, а после избухна в гръмки аплодисменти. Силното начало – легендата за създаването на света, когато боговете начертават пътя на китайската история – повиши очакванията за цялото шоу. Преживяното след това ги задмина...

ПАРИЖ – Културната столица на Европа стана домакин на две завладяващи представления на Спектакъла на независимата телевизия NTDTV за Китайската Нова Година. Сърцата на над 7000 зрители бяха пленени от традиционната китайска култура в нейната най-чиста форма.

Г-н Ануг Ко, виден дисидент от Бирма и постоянен член на международния филмов фестивал в Белгия, заедно със своята дъщеря и внучка, каза след представлението на Спектакъла на независимата телевизия NTDTV в Palais des Congress, Париж: " Няма ли култура – няма народ! Между насилието и ненасилието, един ден културата на ненасилие ще победи." (Lilly Wang, Epoch Times)

Териз Неделек каза пред NTDTV, че в Спектакъла за Китайската Нова Година най-много я е развълнувала песента на По Лу Хуа за площада Тянанмен „Моля, разкажи ми”, като спомена, че се надява тази песен да се преведе на различни езици и би искала Китай да запее пръв тази песен. Palais des Congress, Париж, Франция. (Lilly Wang, Epoch Times)

И за двете представления на Спектакъла залата Palais des Congress бе препълнена. Посредством танци, елегантни костюми от различни династии, и инструментални и певчески изпълнения от световна класа, зрителите бяха отведени на приказно пътешествие през легенди с исторически китайски фигури и в очарователни времена на небесни кралства с Буди и Богове.

"Нямаше специални ефекти, нито еуфорични светлини, нито прожектори - само чисто изкуство.", каза Косро Забини, автор на илюстрована книга за народа и културата на кюрдите.

"Нямам думи да изразя, какво моето семейство и аз изживяхме този уикенд. Никога няма да го забравим.", добави той.

Всяко от действията бе умело аранжирано и всеки участник вложи сърцето си в изпълнението му. Удивената публика възклицаваше пред пресъздадените приказки и исторически герои, като патриотичния генерал Ю Фей и момичето-войн Мулан, аплодираше очарователните танци на елегантните придворни дами от Манчу и решителните коне-ездачи от монголските степи. Соловите изпълнения на талантливи певци като Бай Шуе, Гуан Гуимин и По Лу Хуа, както и докосващата сърцето музика на младата виртуозка на ерху (древна двуструнна китайска цигулка с хилядогодишна история) Чи Шяочун, бяха повече от което всяка публика, ценителка на културата, можеше да очаква.

Част от шоуто бе посветено на трагичната история за преследването на Фалун Гонг от китайския режим. Заради което комунистическият режим заяви, че шоуто е политическо и се опита да го спре. Независимо от всичко, медитативната практика Фалун Гонг представлява част от китайска култура – над 100 милиона души практикуват тази практика в Китай, поради което и комунистическият режим я забрани - и като такава трябва да намери място в едно отразяващо китайската история културно шоу. В историята изкуството и културата винаги са отразявали идеите за неправда и подтисничество. Право и на това културно шоу е да каже истината за несправедливото отношение на китайския режим към Фалун Гонг. И то го прави по извънредно художествен и достоен начин, докосвайки множество сърца и провокирайки мисли за правдивост.

Спектакълът на NTDTV съживява културната съкровищница на древната китайска история, която китайската комунистическа партия се опитва от самото начало да разруши и да замени с култа към себе си, опасявайки се, че китайската култура може да заплаши нейното съществуване.

"Китайската култура я няма във второто поколение [китайци], Западът не я разбира също. Смятам, че китайската култура трябва да се възроди отново.", каза г-н Джоу, бизнесмен от Тайван.

След представлението, възрастен френски джентълмен, бивш музикант от френската армия сподели:

"Не очаквах да видя нещо толкова прекрасно. Зная колко работа е необходима за да се постигне такава прецизност, впечатлен съм.", като добави: "Знам и за преследването на Фалун Гонг. Несправедливо е хората да се преследват за техните убеждения или възгледи.".

Хората от публиката, с които репортерите на Epoch Times говориха след представлението, не жалеха суперлативи за да изкажат възхищението си от току-що преживяното.

"Няма ли култура – няма народ! Между насилието и ненасилието, един ден културата на ненасилие ще победи.", заяви Ануг Ко, виден дисидент от Бирма и постоянен член на международния филмов фестивал в Белгия.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!