Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смяната на часовото време – вредна или полезна за здравето?

Някои руски медици не одобряват преместването на стрелките към лятно часово време, като предупреждават, че в резултат на тази смяна поне един месец организмът е в стрес. Но според други руски специалисти по биоритмите нашите биологични часовници имат период от 25 часа, т.е. всяко денонощие не ни достига по един час, който се компенсира от смяната на часовото време... [Здраве]

В нощта на 26 март стрелките на часовниците бяха преместени с един час напред в 110 страни по света.

Да се спи малко е вредно, а много – опасно!

В Русия преминаването към лятно време се прави редовно от 1981 година. Но според специалистите там преминаването с един час напред може да се окаже неблагоприятно за децата, възрастните хора и болните от сърдечносъдови заболявания. “Изследванията показват, че при прехода към новото време при малките деца и при старите хора се отбелязват стресови реакции, нарушения на режима на съня, дейността на сърдечносъдовата и имунната система, обменните процеси”, твърди академик Валентин Покровский.

След прехода към лятно време обажданията на “Бърза помощ” поради изостряне на сърдечносъдовите заболявания се увеличават със 7%, твърди докторът на медицинските науки, ръководител на лаборатория на научен център по клинична и експериментална медицина, професор Вячеслав Хаснулин.

Според него най-опасни са 14ия и 15ия ден след преминаването към ново време, когато обажданията до “Бърза помощ” се увеличават до 17%. В продължение на един месец организмът на човек се намира в стрес и едва към края на този първи месец той влиза в норма.

В Санкт Петербург действа Комитет за възстановяване на живота по времето на часовите пояси. Според неговите активисти, в течение на първите пет денонощия от пролетната смяна на времето смъртността от инфаркти се увеличава със 75%. Освен това, има съществено увеличение на опитите за самоубийства (с 60%) и нещастните случаи (11-29%).

Въпреки това, някои специалисти изповядват друга гледна точка. “Многобройните изследвания показват, че нашите биологични часовници имат период, равен на 25 часа, т.е. на нас в денонощието никога не ни стига един час. На този фон разликата от един час, която се преминава всяка година, е все едно, че сте отишли в командировка в Крим, на практика не усещаш нищо”, твърди експертът по биоритмите Виктор Зотов в интервю за РИА Новости.

През 1991 година в Русия се проведе експеримент по отмяна на лятното време. Във връзка с високото натоварване на енергетиката обаче, година по-късно решението бе отменено.

Въпреки това, активистите на петербургския Комитет за възстановяване на времето твърдят, че икономията на електроенергия е само 0.5%, което не може да се счита за сериозен довод в полза на смяната на времето.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!