Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Да се спи малко е вредно, а много – опасно!

И до днес много специалисти спорят колко часа трябва да отделяме за отдих за да се чувстваме добре, както и до какво може да доведе отклонението от нормата. Предполага се, че спокойният и здрав сън е залог за добро здраве и че колкото повече човек спи, толкова по-здрав би трябвало да бъде. Но 15 годишно изследване на американски учени от Йелски Университет опровергава това твърдение.

След изучаване на връзката между продължителността на съня и риска от заболяване от захарен диабет при мъжете на средна възраст, учените отново потвърждават, че недоспиването увеличава шансовете за заболяване от диабет. Оказва се обаче, че прекалено дългия сън също е опасен.

В мащабното изследване, което се провежда в продължение на повече от 15 години, обекти са около хиляда мъже, които не страдат от диабет. Те са разделени на три групи:

     1. недоспиващи, които отделят за сън по-малко от 6 часа в денонощието;
     2. спящи колкото е нужно – 7-8 часа в денонощието;
     3. сънливци, които спят повече от 8 часа в денонощие.

Както се очаква хората от първата група, заболели от диабет, са два пъти повече от тези от втората. Обаче съвсем неочаквано поспаланковците болни от диабет са три пъти повече. С други думи графиката на заболяването е нещо като парабола.

Интересно е, че тази връзка съществува независимо от други фактори влияещи върху заболяването – наднормено тегло, възраст и даже тютюнопушене. При отчитане на нивото на тестостерона в кръвта при хората от тази група се оказва, че той е значително снижен. Поради това учените смятат, че връзката между продължителния сън и риска от заболяване от диабет е обусловена от хормонални фактори.

По този начин известната фраза, че всичко трябва да си има мярка намери своето потвърждение и тук.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!