Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Празните приказки" на Уен

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете .

Китайският премиер, Уен Джябао говори за политическа реформа на пресконференция след „двете срещи”, но не даде план за действие и краен срок. Той отбеляза, че политическата реформа в Китай ще бъде "постепенен процес", което беше изтълкувано от някои като празни приказки и баламосване на хората…

След „двете срещи” на комунистическите представители в Пекин, по време на пресконференция, Уен Джябао отговори на въпроси за политическата и икономическата реформи в Китай. Уен каза на 14 март, че най-голямата криза в Китай днес е корупцията. За да се премахне корупцията, политическата реформа трябва да се "извършва систематично под ръководството на партията", каза той.

По този въпрос китайският старши журналист, Гао Ю, сподели: "Еднопартийната система означава, че партията държи цялата власт. Партията монополизира икономиката и политиката.

„Двете срещи” са пълни с лъжи. Политическа реформа означава промяна на политическата система. Самата партия казва, че корупцията се дължи на системата. Може ли политическата система да се реформира под ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП)? В крайна сметка, т. н. „реформа” е само административна промяна. Аз не вярвам, че това ще доведе до нещо".

Уен говори също така за обществен надзор над правителството. Според организации за правата на човека, полицията арестува все повече дисиденти. По време на „двете срещи”, над 100 дисиденти са били задържани без съдебен процес, включително адвокатите за човешки права, Танг Джитян, Тенг Бяо и Джянг Тяньонг.

Гао Ю: "Смятам, че реформата е невъзможна при режима на ККП. Партията управлява всичко и е корумпирана. Цялата система се крепи на слоеве от корумпирани държавни служители. Така че сега там няма вече доверие в правителството".

През изминалата година, Уен Джябао говореше често за политическа реформа. През август миналата година, Уен изнесе подобни реч в Шенджен, през септември Уен говори за политическа реформа пред медиите в Ню Йорк, по време на посещението си в САЩ.

Китайският активист за демокрация, Мю Чуанхенг, каза по този въпрос: "Самият Уен Джябао е в системата. Разбира се, че ще прави такива изказвания; в противен случай той не би могъл да остане на власт".

Думите на Уен за политическа реформа, след „двете срещи” тази година, предизвикаха спекулации дали това е лично мнение на Уен или споразумение на главните лидери на ККП.

Проф. Янг Лию, от Университета Seton Hall, каза: "Жестоката действителност е еднопартийният режим на ККП. Независимо колко говори Уен Джиабао за политически реформи, той няма да каже нищо против еднопартийната система. Той не може да разчупи тези рамки".

Китайците казват, че партията говори за "постепенна реформа" от 30 години насам, но не се предприемат никакви действия за това. Заблуждаването на хората с празни приказки е станало навик на ККП. „Двете срещи” са само за показ. Китайският народ все още чака корумпираният режим да падне.

NTD репортери: Лиу Хуей, Танг Руи и Шуе Ли

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!