Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разбита статуя на Мао, а трупът кога?

Наскоро 10-метрова статуя на Мао Дзедун, в Хайнан, е била разрушена и разбита на 5 парчета. Снимките на разрушената статуя се разпространяват онлайн, което води до разгорещени дискусии и дебати. Някои нетизени аплодираха, казвайки, че това трябваше да се случи отдавна…

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Applе Daily съобщи, че гигантската бяла мраморна статуя се намира в гр. Лонгроу, Уенчанг Сити, провинция Хайнан. Високата 9.9 м. статуя е била издигната на брега на морето на 1 октомври 2008г. Статуята е била разрушена на 19 февруари 2011г., от местен строителен предприемач, според сведенията.

Снимките на разрушената статуя са били публикувани онлайн и показват обезобразените нос и чело на статуята. Наетата от ККП "50-центова партия" бе доста изнервена, обещавайки да накаже разрушителите.

Някои нетизени посочиха, че проблемът е в това, че все още има хора, които правят статуи на Мао в 21-ви век. Това е наказуемо.

Уанг Чуанджонг, активист в Китай: „При 20-годишното управление на Мао, 1949-1976г., Китай преживя безпрецедентна катастрофа. Нетизени писаха, че както статуите на Саддам в Ирак, статуята на Мао на Тянанмън е следващата да бъде унищожена.”

Уанг Чуанджонг спомена изрично за мавзолея на Мао на пл. Тянанмън. Той каза, че доклад, публикуван преди 10 години, е разкрил, че разходите за мавзолея на Мао са 20 000 юана на ден. Това е чисто разхищение.

Уанг: "Ако ККП продължава да държи трупа на Мао там, китайците ще го изхвърлят след свалянето на ККП, точно както това стана в бившия СССР”.

В края на 2010 г., в Русия беше взривена статуя на Ленин. Тогава китайски нетизени се пошегуваха, че това е дело на руски предприемачи на недвижими имоти. Няколко месеца по-късно това стана и в Китай. Нетизени похвалиха предприемача за направеното добро с "най-мощното събаряне в историята".  

Насадените от ККП неща в съзнанията на хората трябваше да са "разрушени" много отдавна. В периода около Кръвопролитията на пл. Тянанмън през 1989 г., известните "3-ма герои от Тянанмън" изляха мастило и хвърлиха яйца върху портрета на Мао. По-късно те бяха осъдени на затвор от 16г. или до живот.

През май 2007г., г-н Гу Хайю, от провинция Шинджянг, хвърли бомбичка в портрета на Мао, изгаряйки един от ъглите му. През април 2010 г., портретът на Мао на пл. Тянанмън отново бе боядисан с мастило.

NTD репортери: Чанг Чун, Ли Чян и Ли Анан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!