Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Яж свободно, не говори свободно

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Китайските власти изискаха всички медии и уебсайтове да блокират реч на тема "Размисли на един журналист", излъчена на живо в микроблогове на китайски нетизени. Тя бе изнесена от бившия гл. редактор на Southern Metropolis Daily, Ченг Йиджонг, в Университета на Хонконг...

Роден през 1965 г. в провинция Анхуей, Ченг Йиджонг е добре известен китайски журналист. През 2005 г. той е удостоен с наградата на ЮНЕСКО за Световна свобода на печата. Ченг участва в основаването на Southern Metropolis Daily. Работил е също като главен редактор на Beijing News.

На 20 февруари, в реч в Университета на Хонконг, той говори за своята представа за стойностите на един вестник: "Мониторинг на властта, балансиране на обществената власт, и гарантиране правото на информация ", допълвайки остро: "Обективен, реален, оригинален, независим, безпристрастен, отворен - това са стойностите на един вестник".

Основан през 1997 г., Southern Metropolis Daily задмина стотици други китайски медии
с ежедневен тираж от 1,4 милиона броя и годишни приходи от реклами за 1 милиард юана. Със своите принципи, Ченг бе основната движеща сила зад този успех.

В речта си, Ченг каза: "Вече е 21-ви век. устата на китайците може да яде свободно, но не и да говори свободно. Това е реалността в Китай".

Така Ченг видя ситуацията с вестника и потенциалните възможности за бизнес. Той каза: "Стига вестникът ви да настоява да има независима, безпристрастна и обективна позиция, да не съчинява и разпространява лъжи, да не прави злини за властите, да не заблуждава обществеността и да не крие истината, той ще бъде най-добрият и най-успешен вестник в Китай!"

През 2003 г. Southern Metropolis бе първият, който докладва за ТОРС в Китай. Той също така съобщи за случая със Сун Джиганг, студентът, пребит до смърт от полицията
в център за задържане, защото не е носил със себе си лична карта. Случаят доведе до премахването на нечовешкия Закон за задържане. Смелият стил на Southern Metropolis Daily доведе до това, читателите да представят случаите си в офиса им.

Впоследствие, Ченг стана „трън в очите” на властите. През март 2004 г. той бе арестуван за "корупция", но Ченг настояваше, че е невинен. Пет месеца по-късно той бе оправдан поради "недостатъчно доказателства". Според хонконгски медии, Ченг е обвинен в присвояване на 100 000 юана. Оказа се, че това са негови законни премиални.

По-късно Ченг бе принуден да напусне своя вестник. В момента той е заместник-директор на Modern Media Group и изпълнителен директор на Asia Bisiness Leaders. В своята реч в Университета на Хонконг, Чен каза: "Колко зли дела и несправедливости трябва да е направил човек, за да стане така чувствителен и уязвим!"

Старши журналистката на China News, Гао Ю, също получи Наградата за Световна свобода на пресата, през 1997 година. Малко преди Кръвопролитията на Тянанмън през 1989 г., тя бе задържана от властите за 17 месеца. Гао: "До сега, Китай все още няма закон за пресата. Свободата на пресата не е гарантирана. Защо? Защото се иска ограничаване на свободата на пресата. ККП иска медиите да бъдат инструмент на нейната диктатура. Това е абсурдно, тъй като новините трябва да се съобщават обективно.”

Сега Ченг не съжалява за нещата, които е направил. Той каза: "Защо се прилагат тези абсурдни, анти-интелектуални, безскрупулни и убийствени забрани за пресата? Трябва да се обединим и да се съпротивляваме!"

NTD репортери: Джао Шинджи и Уан Ючинг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!