Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атака над журналисти в Пекин

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете .

Чужди журналисти са били подложени на полицейско насилие в Пекин. На 27 февруари, на най-известната търговска улица в Пекин, Уангфуджинг”, полицията арестувала протестиращи. Втурналите се към мястото журналисти са били бити от полицията, като някои от тях са арестувани, задържани или пострадали от физическо насилие.

Журналистът на Би Би Си, Гу Чюджен, каза, че полицията го е хванала за косата и го е хвърлила в микробус. След което затиснала крака му, блъскайки вратата. Той видял как други журналисти били ритани и удряни в лицето.

Репортерът на Bloomberg TV, Стивън Енгъл, е бил лошо бит от поне 5 цивилни полицаи. Той е бил отведен в близкия полицейски участък, а камерата му - конфискувана.

Кореспондентите на Гласът на Америка (VOA) в Пекин, Стефани Хo и Джанг Нан, са били отведени от цивилни полицаи и временно задържани, техните снимки и аудио записи са били конфискувани.

Директорът на мандаринския отдел в Гласът на Америка, Дерън Луо, каза за станалото: "Това се случва много пъти. Не им бе позволено да си вършат работата. Ние повдигнахме въпроса пред американския посланик в Пекин. Той направи официално оплакване.”

Посланик Джон Хънтсман нарече задържането и побоя над чуждестранни журналисти "неприемливи и дълбоко обезпокоителни". Той призова китайското правителство да потърси отговорност на извършителите и да уважава правата на чуждестранните журналисти в страната.

Репортаж на CNN съобщи, че над 120 полицейски микробуса и стотици полицаи са пристигнали на ул. „Уангфуджинг” този ден. Много цивилни полицаи са наблюдавали тайно. Около дузина журналисти са били блъскани и дърпани от полицията, включително двама от тайванската телевизия, Sanli. Рамото на оператора е било ранено от полицията. Той и репортерка са били разпитвани поотделно и са били освободени в 18:00ч.

Правителственият говорител на Тайван, Джони Чянг, изрази съжаление относно задържането на тайванските репортери. Той също призова Пекин да уважава правата на журналистите.

Законодателят от КМТ, Лай Ши-Бао, заяви, че едно прогресивно общество трябва да има свобода на печата, която е универсална ценност, като демокрацията и правата на човека. Той призова китайското правителство да уважава чуждите медийни служители.

Говорителят на САЩ, Кроули: „Ние сме дълбоко загрижени, че китайските власти не са се погрижили за сигурността и имуществото на тези журналисти, и очакваме да потърсят отговорност на извършителите.”

Международни журналисти сега наблюдават с голямо внимание ситуацията. Репортери без граници" излезе с декларация, осъждаща жестокостта на китайската полиция.

NTD репортери: Уанг Кайду, Танг Руи и Шуе Ли

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!