Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин в тежък смог


За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Тежък смог и мъгла забулиха Пекин миналата седмица. Имаше репортажи за това в китайските медии, но те бяха доста различни от коментарите на хората и докладите на чуждестранно посолство. Каква е тайната на официалния контрол над качеството на въздуха, според експерти?

Тежък смог и мъгла направиха въздуха в Пекин "лош" и "опасно" замърсен. На 21 февруари, публикуваният индекс за замърсяване на въздуха бе 333. Медии съобщиха, че видимостта по пътищата е един километър. Качеството на въздуха бе от ниво 5, "опасно".

Посолството на САЩ в Пекин посочи, че индексът на замърсяване е над 500, максималната стойност в измерванията му. Жители на Пекин казаха, че видимостта на 21 февруари е била малко над 10 метра.

Пекинска жителка, г-ца Джанг: "Пекин е покрит със смог тези дни. В понеделник и вторник, нямаше видимост на десет метра разстояние. Всичко бе в мъгла. Ако направят точни измервания, ще е 400 до 500."

Изданието Global Таймс съобщи на 23 февруари , че на 21 февруари, поради тежката мъгла, замърсяването на въздуха в Пекин е достигнало ниво 5, "опасно". първият силно замърсен ден за 2011 г. Според Radio France Internationale, измерването на посолството на САЩ е установило, че замърсяването е било "извън индекс" за най-тежките измервания.

Броят на хората, страдащи от рак на белите дробове и рак на гърлото се увеличава в Китай, като ракът на белия дроб е класиран като № 1, представляващ една трета от всички пациенти с рак в страната.

Базираният в Германия хидравличен инженер, Уанг Уейлуо, каза, че при мониторинга на качеството на въздуха, Китай не отговаря на международните норми, особено в мониторинга на опасните частици.

Уанг: "Най-вредни са всъщност частиците от изгорели газове на автомобили. Те биха могли да причинят рак на белите дробове и гърлото. Китай не измерва такива частици. И хората не знаят за тяхната вреда. Китайското правителство не разкрива такава информация."

Посолството на САЩ използва стандарти на американската Агенция за опазване на околната среда, и измерва частици, по-малки от 2,5 микрона, докато Пекин следи тези от 10 микрона.

Миналият ноември посолството на САЩ заяви, че качеството на въздуха в Пекин е "извънредно лошо". По-късно постингът бе изтрит като "неправилно" описание.

Global Times каза, че от началото на 2008 г. посолството на САЩ наблюдава въздуха на Пекин на върха на своите сгради и изпраща на всеки час информация за замърсяването в Twitter, която обикновено е различна от официалните данни на Китай.

NTD репортери: Джао Шинджи и Джоу Пинг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!