Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова търсачка


За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Новинарската агенция, Шинхуа (Xinhua) и China Mobile пуснаха на 23 февруари нова търсачка, Panguso. Тя покрива новини, уебсайтове, снимки, коли и видеа. Смята се, че новата търсачка ще филтрира по-стриктно съдържанието на интернет най-вече относно „Жасминовата революция”.  

Рядко е две организации на ниво министерство заедно да разработят интернет търсачка.
Джанг Джянг, професор по масмедии в Пекинския университет за чуждестранни проучвания, каза за Гласа на Америка, че различни министерски департаменти често имат конфликти. Трябва да има по-високо нареждане към агенция Шинхуа и China Mobile да работят заедно по този проект.

Уеб източници също разкриха, че Panguso e държавно ниво търсачка, целяща да наложи на 450 милиона китайски нетизени* повече партийна пропаганда. Служителите на ККП многократно дават важни инструкции за държавно ниво търсачки.

АП съобщи, че Panguso е по-стриктна в цензурата. Ако се напечати „жасмин”, „разходка” или „4ти юни”, резултатът на Panguso е „Грешка, не може да се стигне до този URL”. В публикацията се казва, че не е изненадващо, че Panguso филтрира много „дисидентски” резултати при търсене поради регулациите за онлайн цензура в Китай.

Главният редактор на Репортери без граници смята, че търсачката Panguso е една от мерките, с които ККП контролира потока на информация. Гл. редактор: „Явно е, че тази нова търсачка няма да е нов вид услуга, която да е различна от настоящите онлайн търсачки. Китай ще продължи своята цензура и ще филтрира много информация. Официалната новинарска агенция Шинхуа, разбира се няма да предоставя свободно слово или свободен поток на информация”.

ККП е много загрижена за онлайн „Жасминовата революция” в Северна Африка и филтрира по-чувствителната информация. На 19 февруари, в своя реч Ху Джинтао изиска от главни провинциални лидери да „засилят и усъвършенстват управлението на онлайн информацията, да подобрят управлението на виртуалното общество и да укрепят механизма за ръководство на онлайн медиите.”

Дейвид Бандурски, координатор на проекта China Media, от Университета на Хонконг, каза за Дойче Веле, че речта на Ху Джинтао е отражение на отношението на ККП към „Жасминовата революция”. Той каза: „Това е защото в момента Китай има много остри
социални проблеми и те стават все по-сериозни. Така, че онлайн контролът е важна част от управлението и контрола на обществото”.

Намиращата се на държавно ниво Panguso е конкретен метод на централното правителство за онлайн контрол и засилване управлението на онлайн съдържанието.

нетизен* - интернет потребител; събирателен термин от английския израз „интернет гражданин” (Internet citizen), или човек който е активно въвлечен в онлайн общества. Терминът бе въведен от Майкъл Хубен (Michael Hauben) през 1992г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!