Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подкупи сред китайски ученици


За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Някои нетизени разкриха наскоро в онлайн форуми, че в село Суиши, провинция Гуангдонг, един глас за избиране на директор на комисия струва 600 юана. Тази нездрава тенденция за преследване на кариеризъм е започнало да се разпространява и в учебни заведения. Проучване на китайска медия показва, че от 100 ученици, 81% биха искали да са кадри (лидери) на класа. Много дори подкупват съучениците си, за да бъдат избрани.

Нетизени публикуваха в китайския уебсайт, Huasheng.com, че на 20 февруари, бюлетинните табла в обл. Суиши е имало съобщения за шокиращо "добри новини". Те гласели: "Купуваме гласове за директор на селския комитет в общите избори. Всеки вот е 600 юана". Под съобщението стоял номера на купувача.

След прочитане на съобщенията, много нетизени се усъмниха в порядъчността на изборите за комитет в Суиши. Журналист от Huasheng.com потвърди с местното Бюро за граждански дела истинността на историята, макар че изборите са били отложени. Безсрамният акт на купуване на гласове накара нетизени да въздъхнат: "Това избори за бизнесмени ли са или за политици?".

Яо Лифа, китайски експерт по изборите: "Тази ситуация е често срещана в Китай, за 6 юана, 60 юана, 600 юана, 1600 юана или повече. Тази практика е широко разпространена в Китай. Длъжностните лица, избрани по този начин, няма да са от полза за хората. Те ще използват възможноста да се облагодетелстват и да спечелят повече за интересите на малките си клики".

Подобни подкуп-"драми" стават и в училищата. Sanqin Daily съобщава, че г-н Лиу от Ши'ан открил, че 300-та юана на сина му липсват. С цел да стане лидер на класа, синът използвал парите си, за да подкупи съученици. Г-н Лиу обвинил сина си в правене на безполезни неща, но сина му го нарекъл "старомоден". Синът на г-н Лиу, Шяоди, казал, че с добри оценки не може да стане дори лидер на работна група.

За да получат подкрепата от учители, някои родители на ученици им дават картички, членски карти или луксозни стоки. Така дори посредствени ученици могат да станат председатели на класа. Той (синът) е похарчил пари за съучениците си, за да го изберат.

Хонконгският в. Ming Pao съобщи, че през 2010 г. начално училище в Хангджоу е провело избори. Училището е използвало онлайн гласуване. Само за 2 дни някои от 25-та кандидати са получили над 70 000 гласа. Деветнадесет студенти са получили над 10 000 гласа. Оказало се е, че родителите им са гласували многократно за тях. Някои дори са мобилизирали своите приятели и роднини да гласуват.

Проучването на Ming Pao показа, че причината ученици да искат да бъдат избрани е, защото смятат, че така могат да получат вниманието на учителите, подкрепата на съучениците и похвалите на родителите като председател на класа. Освен това, така те могат да господстват над другите ученици.

Някои ученици са обсебени с "кариеризма". Например, след неуспех на избори за отговорник на класа, ученик в Нанджинг дори избягал от дома си. В статията пише също така, че някои китайски експерти смятат, че манията на децата за "кариеризъм" произхожда от тяхната сляпа вяра в държавните служители, които държат властта и ресурсите.

Хората трябва да вземат мерки срещу това явление. Чанг Юхонг, директор на основно училище в Ши'ан каза, че децата трябва да се сменят като лидери на класа, за да се прави по-малко разлика между "длъжностни лица" и "народ". Тази практика може да разреши сегашните проблеми.

NTD репортери: Ли Тинг, Шяо Ю и Лин Ли


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!