Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският Facebook на борсата в САЩ

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Facebook на континентален Китай, Renren.com, планира да влезе на фондовата борса в САЩ тази година. Анализатори се тревожат за последствията от цензурата на ККП (Китайската комунистическа партия).

Интернет играе ключова роля в текущата "Жасминова революция" в Близкия Изток. Поради което ККП затяга контрола над интернет. Китайският Facebook, Renren.com, планира да кандидатства през юни да влезе на фондовата борса в САЩ, с начално публично предлагане за 500 млн. щ. долара, които да бъдат управлявани от Morgan Stanley, Bank of Germany, и Credit Suisse Group.

Мрежата Renren.com, преди известна като Xiaoyuan, бе създадена по модела на Facebook. През 2006 г. мрежата Xiaoyuan бе закупена от Oak Pacific Interactive и преименувана на Renren.com.

Според Analysys International, Renren.com има 160 милиона потребители и
е най-голямата социална мрежа в Китай. С бързото разрастване на социалните мрежи, Facebook се оценява на 80 млрд. щ. д., въпреки, че няма планове за излиза на фондовия пазар.

Ли Уейдонг, директор по разработките в ChinaVenture, е оптимист за Renren.com, посочвайки, че социалните мрежи са нова концепция в интернет, която може да привлече огромни инвестиции. Но нетизени виждат нещата по-различно. Techweb посочва, че 62% от потребителите са негативни за бъдещето на Renren.com, само 35% са позитивни, и 3% са неутрални.

Нетизени са питат дали Renren.com ще направи печалба. Renren.com твърди, че нейната рекламна продажба се е удвоила годишно. Но потребителите се опасяват, че пълните с реклами страници ще са неудобство за потребителите, принуждавайки ги да отидат на други сайтове с по-малко реклами.

Susquehanna International Group прогнозира, че в Китай мрежовите реклами ще достигнат 13 млрд. щ.д. до 2014 г. Анализатори се опасяват, че цензурата на ККП ще подкопае мрежата Renren.com.

Гордън Чанг, експерт по Китай, каза за Гласът на Америка, че и други компании ще се сблъскат с трудностите на Google. Начинът, по който ККП работи, представлява риск за сектора. Ако ККП се меси, Renren.com ще банкрутира. Гласът на Америка намира опасенията на Чанг валидни.

С разрастването на "Жасминовата революция" в Близкия изток, ККП може да затвори мрежови сайтове като Twitter, за да контролира потока на информация. Някои китайски компании се опитват да влязат на чужди фондови пазари, но са изправени пред трудности в чужбина. Наскоро властите в САЩ поискаха компанията Huawei да оттегли плана си за закупуване на 3Leaf, от съображения за "национална сигурност". В доклад на Пентагона се казва, че главният директор на Huawei, Рен Дженгфей, е свързан с китайските военни и ККП, и че изпълнителният директор на Huawei, Сун Яфанг, е от Държавна сигурност.

Подобни проблеми провалиха Huawei в конкуренцията им с British Marconi да влязат на индийския пазар.
NTD Репортер Ли Чян

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!