Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шумна филантропия

Говорител:
Най известният китайски филантропист, Чен Гуангбяо, заедно с още 50 бизнесмени, са посетили Тайван, за да раздадат на бедните 500 милиона тайвански долара. Неговите червени пликове предизвикаха възмущение на острова. Тайванската Коалиция на зелените ги запита защо не помогнат на своите бедни сънародници в континентален Китай. Тяхното пристигане в Тайван да правят парични дарения по такъв явен маниер е част от политиката за Обединен фронт на комунистическата партия.

----------------
Бившият директор на Тайванската асоциация на юристите, Цанг Шию Чьонг, каза, че в континентален Китай 150 милиона души живеят под линията на бедността и че режимът би трябвало да осигури национален доход за тях. Тайвански законодатели критикуват шумното пътуването на Чен като част от прилагане на политиката на Ху Джинтао за Обединен фронт, която за Тайван е известна като „Трите влизания”, или „на острова, в домовете, в съзнанието”.

Законодателят Хуанг Суе-Йинг посочи, че китайският режим използва Обединения фронт, за да спечели на своя страна хората с ниски доходи, като им дава малки суми. Тези семейства са подмамвани да мислят, че ако Тайван се присъедини към Китай, те ще станат богати. Същевременно властите ще кажат в Китай, че икономиката на Тайван е зле и хората там са бедни.

Законодателят Уу Ю-Шенг изтъкна, че когато тайвански филантропи, благотворители, и религиозни групи даряват на Китай средства за бедни, бедствия и др., никога не се вдига много шум.  

Законодателката, Чен Тинг-Фей, каза: „Тайванците вършат добри дела почти всеки ден, но чули ли сме техните имена? Знаем ли кои са? Не. Те правят добри неща тихомълком”.

Чен отиде на 30 януари в област Тяоюан, за да раздаде пари, но не намери там тълпи от хора. Преди това много местни жители предизвикаха дискусии, когато блокираха пътя и искаха от неговите червени пликове с пари. Чен даде 10 милиона тайвански долара на Бюрото за социални нужди в Тяоюан. Но каза, че безшумната филантропия е като „страдание в мълчание и без съчувствие”.  

Законодателят Шуай Хуа-минг каза: „Смятам, че местните благотворители и правителството трябва да знаят кой се нуждае от помощ. Добре е помощите да се разпределят систематично през тях”.

Тайванската мрежа, „Южни новини”, съобщи, че институтът Хурун, известен със своя „Доклад за китайските богаташи”, е публикувал втори доклад. 12 години след публикуването на своя първи списък с китайски богаташи, 24 „проблематични богати хора” са били изхвърлени от списъка, включително бившия най-богат човек в Китай, Хуанг Гуангю. Повечето от тях са арестувани по обвинения за подкупи и измами.

Издателството Hoogewerf не смята, че има връзка между поставянето в списъка и изваждането от него. В репортажа му пише: „Обречените свине ще умрат, независимо дали са в списъка или не”. Но „важният въпрос е какво са яли тези свине, какво ги е направило така крехки на края?”

Според „Южни новини”, в Китай политиците са всичко. Така наречените укриване на данъци, проблем с капитала на пазара, или подкупи, са само извинения, за да се атакуват богаташи, които не се подчиняват на заповедите на китайското правителство.

Действителната причина за техните арести е, че не поддържат правилни политически отношения, не делят богатството си с управляващите, или не обслужват интересите на силните политически фигури.      

Раздаването на пари в Тайван от Чен е в името на Обединения фронт и на обслужване на политическите нужди на Китайската комунистическа партия.

NTD репортери: Уанг Зичи и Шяо Ян – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!