Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Студенти-информатори

Говорител:
Съгласно доклад на ЦРУ, образователни институции и комунистически служители разрастват Студентската информационна система в китайските ВУЗ-ове. Системата наблюдава студенти, преподаватели и чужденци в Китай. Известни са вече няколко случая на рапортувани професори. Медии разкритикуваха тази практика като обучаване на студенти да не могат да разграничават редното от нередното.   

---------------
В наскоро публикуван доклад на ЦРУ се посочва, че Студентската информационна система (СИС), е била създадена в големите университети след събитията на пл. Тянанмън през 1989г. През 2000г., по време на реформа на образователната система, Студентската информационна система се въвежда и в провинциални университети. А през 2005г. СИС навлиза в средните училища.  

Технологичният университет на Южен Китай публикува неотдавна списък на 598 студенти, работещи като информатори за периода 2010-2011г. Всички информатори са били препоръчани от техните факултети, след което са проверени от Бюрото за академични дела. Те трябва да докладват на Департамента по образованието за преподаватели и студенти, заподозрени в „политически вредни гледни точки”.

В учебните заведения студентите-информатори са съветници. Но те докладват винаги на базата на своето субективно мнение. Наказанията включват дори отменяне на стипендии. Затова отношенията между студентите стават все по-напрегнати.

Съгласно регулациите за информатори в Университета на Джилин, тези студенти трябва да докладват на департамента си поне по 20 случая в една учебна година. Някои информатори подпитват нарочно преподавателите да говорят по чувствителни теми.

Така например преподавател от САЩ каза пред радио Гласът на Америка, че когато е работил в университет в Китай, един от неговите студенти първо е положил усилия да спечели доверието му и след това го е питал за мнението му относно независимостта на Тайван и Тибет.

В края на 2008г., проф. Янг Шичун от Университета за политически науки в Източен Китай, бе обявен за „контрареволюционер”. А преди два месеца за проф. Шя Йелянг от Пекинския университет бе съобщено, че е „анти-ККП и анти-социалист”.

Според уебсайта, Канджонгуо (Червен Китай), студенти информатори има във всички китайски университети. В така утвърдената система информаторите са два вида. Единият са „не-доверените студентски информаторски работници”. Те се набират открито и провеждат редовни събрания. Те докладват само на своя департамент, като информацията е относно лекциите на преподаватели и следването на студенти.

Другият вид са „доверените информаторски служители”. Те са тайна сила в учебните заведения и са под директното ръководство на служителите за сигурност и политическите секретари. Тяхната действителна самоличност не се знае от другите. Те са в университетския клон на Информационния екип за национална сигурност, който е част от Обществената система за сигурност. Нещата при тях стоят далеч по-сериозно отколкото при първата група.

Критицизмът и борбата от времето на Културната революция изглежда да набират скорост в университетите и така установената Студентска информационна система замърсява все повече учебните заведения в Китай.

NTD репортери: Ли Тинг и Джу Ди – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!