Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Измамата Olive Bay

Говорител:
Студен фронт удари Китай в началото на тази година. В Ши-ан, Шаанши, 82-ма души, закупили апартаменти, почувстваха студа и в сърцето си, тъй като измъчените им пари са били прибрани с измама от агенти на недвижими имоти. Жертвите нямат къде да се оплачат.

------------------
В началото на януари десетки хора, закупили непостроени апартаменти в Olive Bay, протестираха пред сградата на провинциалната управа, настоявайки управата да им помогне да си възвърнат 20те милиона юана от измамата с апартаменти.

Г-ца Лию каза пред репортер, че са били заобиколени от около 50 полицаи, които са иззели плакатите им. „Те биха един от мъжете. Затова ние жените и възрастните застанахме пред мъжете. Докато полицията биеше наоколо, от зрителите някой извика, ‘не може да прилагате закона с такова насилие’. 5-6 полицая веднага го издърпаха настрана. Когато го видяхме отново, той беше покрит със синини”.

Как са били измамени хората да загубят парите си? Каква е ролята на управата в този процес? Миналият септември Жилищният отдел в Ши-ан и Комитета за градско и селско строителство организират съвместно Експо за градоустройство и строителни материали. На това изложение те представят проекта Olive Bay, който разпродават на цена 5600 юана за кв.м. 

Миналият октомври Центърът за градоустройство от Жилищния отдел в Шаанши, заедно с вестника Chinese Business View, домакинства Изложение на жилища, и също препоръча на посетителите проекта Olive Bay.

Само два месеца по-късно, местната полиция уведомява купувачите, че това е било измама и парите им не могат да се върнат.     

Един от жертвите, г-н Пенг, каза: „Всички предприемачи и проекти, участващи в изложението, трябва да минават през проверката на правителството. Може ли да се заобиколи проверката? На нас, 82-мата купувачи, ни беше представен проекта Olive Bay точно на изложбата”.

Г-н Пенг допълни, че хората не са подозирали нищо, тъй като тези търговски мероприятия са били одобрени от правителството. Повечето купувачи са заплатили влога от 30% и всеки е измамен със сума от 100 000 до 200 00 юана.    

„Сред пострадалите има уличен продавач на закуски, който става всяка сутрин в 3ч. - обяснява г-н Пенг – Той каза, че не знае колко закуски ще трябва да продаде, за да направи тези 200 000 юана. Виждате до каква степен ние, пострадалите от ниската класа, жадуваме за собствено жилище.”  

Когато купувачите отишли в полицията, за да изискат да се направи разследване, полицията им казала, че инвеститорите вече са подали молба, поради което купувачите не могат да подадат нова молба. Освен това полицията им казала, че разрешителното и останалата документация на предприемачите са били фалшиви, поради което е трудно те да се открият и да бъдат накарани да върнат парите.  

Купувачите изразиха своята обида от безразличието на държавните служби. Г-н Лию каза: „Всички държавни агенции и медии криеха информация. Провинционалните и градски управи, както и градското Обществено бюро, просто ни разкарват насам натам. Чувстваме се много безсилни”.

Всичките 82-ма купувачи не искат нищо друго освен да си възвърнат парите. Кой е отговорен за загубените пари? Дали ще успеят да си вземат обратно парите? Ще ви държим в течение на този случай.

NTD репортери: Чанг Чун, Ли Джинг и Джу Ди – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!