Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокатите "да следват политиката"

Говорител:
През последните години Китайската комунистическа партия (ККП) установява клонове в адвокатски кантори по цял Китай, за да осигури проникване в адвокатската професия. Според експерти това означава, че „върховенството на закона” е заместено с „върховенство на партията”.

-------------------
С нарастване на социалните конфликти, вероятността за оцеляване на ККП продължава да намалява. Властите продължават да потискат адвокатите по човешки права и да затягат контрола над тях. Министерството на правосъдието издаде документ, с който засилва доминирането на партията в адвокатската професия, като установява партийни клонове в адвокатски кантори и фирми, и назначава партийни кадри за техни директори. 

Уанг Ю-джин, научен сътрудник от Китайския университет на Хонконг, каза за радио France Internationale, че установяването на партийни клонове в адвокатски фирми представлява последната стъпка на партията, за пълното й господство в страната.

Уанг каза: „Защо е последната й стъпка? Защото ККП е установила свои клонове във всички държавни институции, организации и предприятия. Ако такива партийни клонове се установят и в адвокатската професия, това ще означава, че ККП управлява всички институции в Китай”.

Пекинският адвокат по човешки права, Тенг Бяо, каза пред радио Свободна Азия: „Установяването на партийни клонове в адвокатски фирми означава, че адвокатите няма да могат да предлагат защита на базата на ясни законови постановления. Така е невъзможно да има законово общество в Китай”.    

Уанг от своя стана смята, че партийните интереси са в конфликт със законовите права на обвиняемите, така че хората няма да наемат „партиен член адвокат” да ги представлява. „Когато защитава обвиняемия – каза Уанг – партийният член адвокат няма да има избор, но да следва нарежданията на партията. Много хора няма да наемат такъв адвокат”.

Според данни на Министерството на правосъдието от юни 2009г, от 14 000 адвокатски фирми в Китай, 26% са създали свои партийни клонове, 55% са се присъединили към партийни клонове, а останалите 19% са назначили партийни кадри за свои директори. По този начин комунистическата партия е постигнала пълно покритие на адвокатската професия.

Но адвокатът по граждански права, Джянг Тянйонг, смята, че независимо от потискането, масовите протести за граждански права се увеличават бързо и все повече адвокати заемат страната на обвиняемите.

„Колкото повече е търсенето – каза Джянг – толкова повече ще расте броят на адвокатите по граждански права. Няма да се получи да насадите клон и ние да станем послушни, както преди няколко десетилетия”.

Избраната от ККП министърка на правосъдието, Уу Айинг, настояваше да „се образоват” адвокатите „да следват политиката” и да „се съобразяват с цялостната картина”. Това нейно изказване предизвика острата реакция на обществото в интернет. Нетизени смятат, че при това положение е много иронично да се управлява страна с „върховенство на закона”.

NTD репортери: Ли Чян и Ли Анан – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!