Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Доволен" или "Много доволен"

Говорител:
Наскоро китайски нетизани попаднаха на онлайн допитване на управата в област Йонгджи, провинция Джилин, което дава само два възможни отговора: „Доволен” или „Много доволен”. Допитването бързо бе гласувано от нетизени като „Най-хумористичното допитване за дейност на правителство”. Управата на Йонгджи бе наречена „Най-самоуверената власт”. След което нетизните започнаха шеговит конкурс за сентенции в същия дух.

----------------
Неотдавна нетизен сложи постинг на Tianya.cn, че когато посетил официалния уебсайт на област Йонгджи, попаднал на допитване за задоволството от областната управа. Когато се загледал, видял нещо хумористично – допитването позволявало само два възможни отговора: „Доволен” или „Много доволен”. Допитването било там от две години, но само около 100 души били гласували до момента.

Нетизени намират това за твърде арогантно. Защо да не могат хората да изберат отговор „Недоволен”? Някои граждани циркулираха в интернет скрийн шот на допитването, което породи идеята за конкурс на сентенция в същия дух, където изборът да е също „Доволен” или „Много доволен”. Най-популярните сентенции включваха думите „растящи цени на жилищата”, „градски инспектор”, „повишение на цените” и т.н.

Някои от въпросите бяха:

- „Настоящите високи цени на жилищата ви правят доволни или много доволни?”;
- „Смятате, че повишението на цените е основателно, или много основателно?”;
- „Впечатлението ви от градските инспектори е добро или много добро?”;
- „Подкрепяте или много подкрепяте насилственото събаряне на домовете ви?”;
- „Вашият началник е добър или много добър?”

Уебсайтът на китайската IPTV коментира, че въпросното областно допитване не е нищо повече от манипулиране на общественото мнение. Нетизен каза: „Допитването на област Йонгджи е трябвало просто да потвърди документираното от правителството”. Но той пита, дали ако всички изберат „Доволен”, това ще означава, че в област Йонгджи няма „домашни роби”, нито повишение на цените, инфлация, корупция и бандити? И дали от този момент нататък обикновените хора ще станат доволни от живота си?

За период от време официалната уебстраница на област Йонгджи беше затворена, след което отвори и допитването беше променено, давайки избор между „Доволен”, „Нито доволен, нито недоволен” и „Недоволен”. Свързаните с предишния избор коментари бяха изтрити.

Подобно допитване беше открито и от друг нетизен. В него въпросите са:

- „Как се чувствате при сегашната обществена сигурност?”, „Сигурно” или „Много сигурно”; и

- „Как оценявате държавните служители?”, „Високо” или „Много високо”.

Нетизен осмя това допитване с въпроса „Каква е степента ви на задоволеност от цените на храните?, „Ниска” или „Много ниска”.

А други нетизени писаха, „Всички сме „много щастливи” от властите”.

NTD репортери: Ли Джинг и Шуе Ли – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!