Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Затягане ограниченията на медиите

Говорител:
Централният отдел за пропаганда на Китайската комунистическа партия и Комисията по политика и законодателство поставиха нови ограничения на медиите в Китай. Тези ограничения шокираха Репортери без граници, като някои анализатори смятат, че те са показателни за това, че ККП няма да намали контрола над медиите преди своята национална конвенция догодина. 

---------------
Съдържането на заповедта е държавна тайна. Служителите на Отдела за пропаганда са дали нарежданията устно и на никого не е било разрешено да записва. Според ВВС, Репортери без граници са се сдобили с копие от тази заповед и са разкрили, че ККП засилва ограниченията върху репортажите за граждански и икономически проблеми, за да успокои обществеността и да покаже някакво развитие.

Забранени са репортажите за „самоубийства и масови инциденти”, за инфлация, корупция, присвояване и за антиправителствени протести. Информацията, придобита от Репортери без граници, показва, че Отделът за пропаганда на ККП контролира стриктно репортажите за „бедствия и екстремни инциденти”. Спуснати са квоти за такива репортажи.

Забранени са също и излъчванията на големи криминални случаи. Взети са мерки за ограничаване циркулацията на новини за „бедствия и екстремни инциденти”, като се забранява да се разменя подобна информация сред местни медии, както и да се отговаря на въпроси на чуждестранни медии.

Съгласно нов репортаж на Asia Weekly, Отделът за пропаганда на ККП е внедрил персонал във всички главни вестници и ще постави „наблюдатели” от медиите, които да осъществяват тази заповед за ограниченията. 

Radio Free Internacionale съобщи, че Отделът за пропаганда е наложил строги ограничения на пресата по време на Световното Експо в Шанхай миналата година. Радиото отбеляза, че с тези ограничения медиите са били държани „на каишка”, което е обида за правата на хората и заплаха за репортерите.   

Онлайн автор и репортер, Зан Айзонг, каза за Гласът на Азия, че контролът върху китайските медии е доказан. Така например някои медии получават съобщения да не използват в своите новини думи като „гражданско общество”.  

Зан смята, че тези ограничения няма да се премахнат преди 18я конгрес на ККП догодина. Според него засилените ограничения са отражение на драматичните промени в обществото, които са отвъд контрола на ККП.

Партията прибягва до такива забрани, но с интернет всяка забрана ще бъде изобличена онлайн. Хе Чинглян писа в своя блог, че режимът на ККП е изпаднал в параноя в опитите си да поддържа „стабилност”. Неговите методи за „задушаване на медиите” ще насърчат злоупотребите с власт на местно ниво.

Пенг Дингдинг, коментатор от Пекин, смята засилените ограничения върху медиите за признак на натиска, под който се намира ККП, който не е международен, а вътрешен, т.е. проблемът е закостенялата политическа система.

Китайското общество има много причини за недоволство, за което е необходим отдушник. Китай се нуждае не от контрол върху медиите, а по-скоро от смяна на своята политическа система.  

NTD репортери: Уанг Зичи и Ли Руолин – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!