Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плацебото „анти-корупция”

Гоорител:
Корупцията сред служителите на Китайската комунистическа партия (ККП) се засилва все повече. Централната комисия за дисциплинарна инспекция съобщи, че през 2010г са се получили само 1.42 милиона писма с оплаквания. Над 146 000 кадри на ККП са били наказани. Хората смятат, че корупцията се засилва необуздано, а експерти твърдят, че режимът се корумпира систематично. 

--------------
По време на своята пресконференция на 6ти януари, Централната комисия изброи някои главни случаи, като партийния секретар на провинция Гуиджоу (Guizhou), Хуанг Яо (Huang Yao), зам. директора на конгреса в Ляонинг (Liaoning), Сонг Йонг (Song Yong),  зам. директора Ли Тангтанг (Li Tangtang) от Нингшя (Ningxia) и Ю Ренлу (Yu Renlu), зам. директор на Главната администрация на гражданската авиация.

Известен като „главата на ядрените операции”, Канг Ришин (Kang Rixin), генерален директор и партиен секретар на китайската Национална ядрена корпорация, беше осъден на доживотен затвор на 19 ноември 2010г. заради подкупи. Канг беше заподозрян в тайни сделки в търговете с ядрени проекти. След като присвои незаконно обществени фондове през 2008г, той претърпя огромни загуби на фондовата борса, като съобщената цифра бе за 1.8 милиарда юана.      

Партиен секретар и зам. директор на China Mobile и China Netcom, 52-годишният Джанг Чунджянг (Zhang Chunjiang), е поддържал няколко метреси. Той е докладвал фалшиви резултати за China Netcom, за да скрие загуби от 20 милиарда юана. China Netcom е основана от Джянг Мянхенг (Jiang Mianheng), големият син на Джянг Земин (Jiang Zemin), бивш лидер на ККП и Китай.  

Boxun Net цитира офиса на Централния комитет на комунистическата партия, според който Джанг е използвал влиянието на бившия пръв и е „разраснал” бързо China Netcom. Той също така е присвоил обществени фондове в размер на милиарди юани. Започвайки да претърпява загуби над 100 милиарда юана през 2008г, China Netcom се слива бързо с China Unicom, а загубите и корупцията се изтриват от регистрите.   

Най-популярен обаче става случая на Шу Зонгхенг (Xu Zongheng). Той е кмет на Шенджен (Shenzhen) и е обвинен в подкупи, присвояване, продажба на собственост на партията и корупция. Известен като „кмета на метрото”, Шу участва в почти всички главни проекти на Шенджен. С времето той присвоява над 2 милиарда юана. Поради сериозността на случая му, медиите в Хонконг съобщиха за възможно смъртно наказание. Шу е бил избран лично от бившата партийна секретарка на Шенджен, Хуанг Лиман (Huang Liman), която е метреса на бившия пръв, Джянг Земин.   

Уанг Юджин (Wang Youjin), учен по политическо право в Китайския университет на Хонконг, каза за Радио Свободна Азия: „Наскоро ККП издаде вътрешни нареждания. Ще започне нова анти-корупционна кампания. Изглежда тя да е за показ в навечерието на 18-я конгрес на ККП”.

Наскоро зам. директорът на китайската Администрация по храните и лекарствата, Джанг Джингли (Zhang Jingli), беше също разследван. Той бе обвинен в корупция, подкупи и скалъпване на лъжливи обвинения.

През декември 2010г. обществеността докладва за 11 332 случая на злоупотреби с фондове и дарения за наводнения. 9 258 от тези случая са доказани, като само 689 са наказани. Също така са били открити 25 738 скрити сейфа, съдържащи общо 12.7 милиарда юана.

Хората са загубили доверие в анти-корупционните мерки. Корупцията става все по-необуздана. Според базирания в Шенджен коментатор, Джу Джянгуо, корупцията в ККП е институционална и не може да се обуздае от комисията.

„Някои държавни служители се занимават с присвояване на пари цял живот – каза Джу – едни ги хващат лесно, което е свързано с много неща, като борба за власт и политически връзки. Негодуванието на обществеността също играе роля”.

Много нетизени смятат, че анти-корупцията е също за показ. Тя е като плацебо, давано на обществеността от властите. В много случаи няма независими законни разследвания. Репортажите в медиите не могат да кажат истината.

Базираният в Гуанджоу адвокат, Танг Джинглинг, каза за Радио Свободна Азия: „Десетилетия от анти-корупционни усилия са безплодни. Главната причина е структурата на институцията, като например липсата на медийна свобода, на отговорно правителство и на независима съдебна система”.  

На 29 декември 2010г китайските власти публикуваха първата Бяла книга за анти-корупция. Те признават, че корупцията си остава сериозна и е голяма заплаха за политическата и социална стабилност в страната.

Уанг Юджин от Китайския университет на Хонконг, каза: „Политическата система на ККП е стигнала точка, в която властта няма ограничения. Политиците имат твърде много власт. Много от тази власт няма законова основа”.

Чужди медии обикновено смятат, че системната корупция на ККП е безнадеждна. Самата така наречена „анти-корупция” е всъщност инструмент в борбата за власт. Гражданските активисти против корупцията са потискани. Единствено разграждането на ККП ще може да доведе до премахване на корупцията.    

NTD репортери: Ли Юанхан и Джоу Тян – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!