Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Операция "Жълта птица"

Говорител:
След смъртта на Жето Уа (Szeto Wah), бивш директор на хонконгския Алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения, медиите започнаха да разкриват детайли за неговата роля в набирането на про-демократични студенти за протеста на пл. Тянанмън. Хонконгска кабелна телевизия излъчи интервю с Жето, където той разкри няколко свои случая на плануване и ръководене на Операция „Жълта птица”.

------------------
Това е операция за оказване на тайна помощ на демократични активисти от пл. Тянанмън, да избягат от Китай. Под ръководството на Жето, за около едно десетилетие Операция „Жълта птица” е спасила около 800 души, включително студентските лидери Чай Линг (Chai Ling), Фенг Конгдже, (Feng Congde) и Уу’еркайши (Wu’erkaixi).

Жето не предостави детайли по операциите за спасяване. Но тази хонконгска кабелна телевизия излъчи многократно неговото интервю. Той беше вече болен, когато беше интервюиран и каза, че още не е дошло времето за разкриване на детайли.

Членовете на операцията си остават неидентифицирани. Успехът на операцията за  спасяване на хора е станал възможен благодарение на два фактора: от една страна състраданието на хората и тяхната подкрепа към про-демократичните активисти в страната и чужбина, и от друга, корупцията сред служителите на Китайската комунистическа партия.

Жето каза, че ситуацията е била много сложна. Защо е могъл Уу’еркайши да избяга в Джухай? Неговият баща е бил във военните сили, в базата в Ланджоу. Уу’еркайши е бил транспортиран от Ланджоу в Джухай с военен самолет. За неговото спасение Алиансът е заплатил 600 000 юана.

Жето разкри, че след като Чай Линг е била превозена със самолет до границата, тя се е крила на горния етаж на полицейската служба. Обявите за нейното издирване са били разлепени по стените на първия етаж. Това показва, че много хора, включително полицаи, са съчувствали на про-демократичните активисти.  

Организаторът на комисията по погребението на Жето, свещеникът Джу Яоминг, е бил заместник директор на Алианса и също е участвал в операцията „Жълта птица”. Той каза: „Кръвопролитията на пл. Тянанмън не бяха достатъчни, имаше дори и списък „Издирват се”. Какво можехме да направим? Ръководейки се от инстинкта, любовта и грижата в сърцата си, ние бяхме като да спасяваме хора от наводнение. Така, че участниците в операцията са много. Ние имахме желанието да помогнем на хората по всякакъв възможен начин”.

Жето изтъкна, че Дън Сяопинг е този, който е изпратил войската срещу студентите. Машата на Дън е бил Ли Пенг (Li Peng). След 21 г. много хора все още настояват да не се забравят кръвопролитията на пл. Тянанмън и да се коригира грешката. Но Жето каза, че някои, особено комунисти от Хонконг, първо са осъдили ККП, но след това са се оттеглили от своите протести срещу ККП. Според думите на Жето: „Подмамени от пари и отличия, те се промениха и подкрепиха някои неразумни неща”.

Операция „Жълта птица” се нарича първо „Таен канал” и започва през юни 1989та г. Спасителната дейност от голям мащаб е била концентрирана във втората половина на 89та г., като спорадичните спасителни операции продължават до 1997г, когато Хонконг е предаден окончателно на Китай.  

NTD репортери: Танг Ян и Гуо Джинг – Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!