Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шпионаж в Renault

Говорител:
Френското правителство разследва изтичането на конфиденциална информация от автомобилния производител Renault и ролята на китайските власти в този инцидент. Има съмнения, че 3-ма изпълнителни директори на Renault са продали информация за електрически коли на 3-ма купувачи в Пекин. Този шпионски скандал шокира френското общество и предизвика отново загриженост у Запада относно индустриалния шпионаж на Китайската комунистическа партия.

------------------------
Renault и Nissan разработват нова електрическа кола, в която са инвестирали 4 милиарда евро. Тя ще е главният продукт на Renault в близко бъдеще. Но важна конфиденциална информация за този модел е била открадната. Renault твърди, че е станал жертва на организиран международен шпионаж.

Френският министър на индустрията, Бесон, каза: „Това е висок риск за френската индустрия. Тук ще е уместно да се използва терминът ‘военен акт’. За бъдеще трябва определено да го държим под око”.

Според френската медия, „Ле Фигаро”, инспектори са установили, че държавно-контролираната китайска компания, China Power Grid, е заплатила подкупи на двама директори от Renault, като е депозирали по 630 000 евро в техните сметки.

За да прикрият източника, тези пари са били преведени от различни банкови сметки в Шанхай и Малта. Слез 5 месеца разследване, на 3 януари т.г. тримата директори са били уволнени от Renault.

Този случай е различен от предишни подобни инциденти, тъй като вместо редови персонал сега са въвлечени директори, включително члена на борда на директорите, Майкъл Балтазард. Останалите двама са висши ръководители на проекта.

Според сведенията, те са дали информация за разходите и бюджета на новия модел. За щастие, най-важната технологична информация не е изтекла.

В момента и тримата отричат обвиненията. Вицепрезидентът на пре-инженерните проекти, Майкъл Балтазард, каза: „Renault направи много сериозни обвинения срещу мен, които аз напълно отричам”.

Автоиндустрията е важна за френската икономика. Френското правителство има 15% дял в Renault. Затова наблюдава с особено внимание този случай на шпионаж. На 7-ми януари президентът Саркози нареди да се разследва случая. Някои сенатори призовават за по-стриктни анти-шпионажни закони.    

Медии в Пекин съобщиха, че поради сериозното замърсяване на въздуха, електрическите коли ще стават все по-популярни в Китай. Някои китайски автопроизводители имат планове да произведат голямо количество електрически коли, които да излязат на пазара през 2012г.

Инцидентът с Renault предизвика и други реакции. На 8-ми януари германското правителство напомни на компаниите да са нащрек за китайски шпионаж. Германия е притеснена за своите напреднали технологии и кражбите на индустриална информация от Пекин. Наскорошният случай засили германските притеснения.

New York Тimes цитира документ на Конгреса, в който се казва: „Пекин се облагодетелства най-много от индустриалния шпионаж”.

На 18 ноември 2010г. бивш служител на Ford Motor беше осъден в американски съд за кражба на конфиденциална информация, която искал да продаде на китайски държавно-контролиран авто-производител.

Инцидентът в Renault подчерта отново безразличието на китайските власти към правото на интелектуална собственост и недоволството на Запада от индустриалния шпионаж на Китайската комунистическа партия.

NTD репортери: Сонг Мейшин и Гуо Джинг, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!