Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Антиправителственият" Хан Хан

Говорител:
Новата книга на китайския писател, Хан Хан, „Начало” (“Outset”, by Han Han), беше публикувана наскоро в Тайван. Тя е компилация от негови публикации в блога му, както и във вестници и списания за последните 10 години. Тъй като в нея няма изрязани неща, Хан я счита за най-добрата компилация на написаното от него. Но както отбелязва в Предисловието на книгата Джими Лай, директор на хонконгската Next Media Group, тази книга няма да бъде публикувана в Китай.

---------------------
Тайванският вестник China Times съобщи на 27ми декември, че „Начало” е втората колекция от есета на Хан Хан, публикувана в Тайван. От ученика Хан Хан, до блогъра Хан Хан, до истинския Хан Хан, тя включва негови творби в оригинал. Книгата съдържа 76 есета, написани от дебюта му преди 10 г. до сега. Тъй като в нея не е изрязано нищо, Хан я счита за своето най-добро издание.

Джими Лай, директор на хонконгската Next Media Group, пише в Предисловието на книгата: „В тази страна, където само мълчанието може да разбули истината, това от което се нуждаем най-много, е някой да поеме риска да говори истината. Хан Хан е тази личност”. 

Прямотата на Хан Хан получава подкрепата на нетизени и непрестанните  предупреждения на властите, които често отстраняват неговите публикации. Тази книга включва типичните за Хан изрази, опониращи на „хармонизацията”, като например „Светът е реалистичен, но ние имаме правото да упорстваме”, „Правителството не търсеше общественото мнението преди. Сега те създават общественото мнение”, и „Ако мирните демонстрации не са разрешени в една нация, неговите демонстрации срещу чужденци нямат стойност, защото това ще е просто един групов танц”.

През 2010г., 28-годишният Хан стана баща. Писател само с диплома за средно образование, който е скъсан на 7 предмета в училище, той спечелва на 16 годишна възраст първа награда в китайския конкурс за есета с нова концепция. Хан Хан публикува първият си бестселър, новелата „Тройната врата”, когато е 18-годишен. Неговият блог на Sina.com e 6-ят най-посещаван блог в Китай, с над 440 милиона хита на ден (441 510 715 хита за 27 декември 2010г), които непрекъснато растат.

През април 2010г. Хан беше включен в списъка на сп. Time за „100-те най-влиятелни личности”. През декември 2010г. американското списание Foreign Policy го избра за един от 100-те световни мислители.  

В десетилетието, след като стана известен, медиите използват различни епитети за Хан, наричайки го „непокорен ученик”, „представител на гордите”, „безотговорно и прямо поколение от периода след 80-те години”, и „дръзващо да поема отговорност поколение от периода след 80-те години”.

След като се въвлече във въпроси относно човешките права, той бе обявен за „лидер на общественото мнение”, „обществен интелектуалец”, и дори „антиправителствен”.

NTD репортери: Ли Джинг и Уу Хуиджен, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!