Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай е "технологичният враг" на WikiLeaks

Говорител:
През 2010г. стотици хиляди дипломатични телеграми с поверителна информация по значителни въпроси бяха изнесени на обществеността от WikiLeaks. Това изложи правителство и служители на САЩ. Но основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, каза, че технологичният враг на WikiLeaks е Китай.

------------------
На 12 януари, Асанж каза пред английското списание New Statesman, че не САЩ, а Китай  е „технологичният враг” на WikiLeaks. Според думите на Асанж, Китай има агресивна и сложна технология за прихващане, с която поставя себе си между читателите вътре в Китай и информационните източници извън него. Относно цензурата, Китай е най-лошият „нарушител”.

През 2010г. някои дипломатични телеграми, изтекли през WikiLeaks, разкриха детайли за това как Политбюро набира частни експерти за сигурност и компютърни хакери. Политбюро е най-висшият орган за вземане на решения в Китай. Те насочиха кибер атаки за влизане в системата на Google. Това беше част от плана да се навреди на компютърните системи.

Телеграма разкри, че през 2002г. хакери на комунистическата партия са успели да влязат в компютърните системи на правителството на САЩ, както и на негови западни съюзници, на Далай Лама и на някои американски компании.

На 25 юли WikiLeaks публикува около 92 000 файла за американската армия в Афганистан. WikiLeaks е събрала също така много секретни файлове на ККП, в това число списъка на „чувствителните думи”, съставен през май 2009г. Той съдържа думи като „6.4.89, фалунгонг и джиянгземин”. Системата за наблюдаване, Green Dam, контролира вътрешните брифинги на комунистическата партия. Китайските медии бяха също наблюдавани по време на Олимпийските игри. А през 2008г. сателитното излъчване на NTD в Китай беше блокирано. 

След като интернет навлезе в Китай, за последното десетилетие контролът върху него се засилва все повече. ККП изразходва почти 10 милиарда юана за създаването на т.нар. „Проект Златен Щит”. Това е всъщност Берлинската стена в интернет. Тя блокира информация от чужбина, филтрира чувствителни думи и изтрива онлайн публикации.     

Групата „50 цента” са всъщност хора, наети от комунистическата партия срещу незначително заплащане да публикуват коментари онлайн, които да „направляват общественото мнение”.

Някои граждани откриха в Китай  Петиция за свобода в интернет. Асанж каза също така, че когато става дума за цензура, китайският режим е най-голямото препятствие за свободата на словото.    

Но все пак WikiLeaks успя да превъзмогне всички препятствия, поставени от китайското правителство. WikiLeaks са в „постоянна война” с китайските власти, за да помогнат да се внесе информация в Китай. Асанж подчерта, че сега има различни начини китайските граждани да стигат до уебсайта WikiLeaks.

NTD репортери: Танг Ян и Уанг Ючинг, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!