Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Главните събития за 2010г.

Говорител:
Главните събития за Китай през 2010г. бяха: Пожарът в шанхайския небостъргач, който отне живота на 58 души; инцидентът „Ли Ганг”; самозапалването поради разрушаване на домове в Джиангши; катастрофата от свлачищата в Гансу; минната злополука в Уангджиалинг и самоубийствата във Foxconn. След като източниците на тези новини бяха затворени или общественото внимание бе насочено другаде, тези новини постепенно избледняха от паметта на хората.

---------------
През 2010г. станаха значителни събития в Китай, които намериха своето място в интернет. Въпреки, че тези новини бяха потиснати още в зародиш, свързани с тях ключови думи и изрази останаха в съзнанията на нетизените. Като например „Баща ми е Ли Ганг”, груповата атака на „второ поколение длъжностни лица”,”разрушаването на домове храни интелектуалците”, и „колкото повече контрол, толкова повече хайки”.

В самоубийствата на Foxconn, през 2010г., 10 души скочиха от високи сгради като  в кошмарен сън, и до края действителната причина за това не се разбра.

Изразът „Баща ми е Ли Ганг”, от катастрофата в университета на Хебей, се превърна в известна фраза и постигна сделка за 460 000 юана. Семейството на жертвата беше принудено да замълчи и адвокатите му бяха уволнени.

Областният партиен секретар, Чен Шяо, даде ново обяснение за насилствените разрушения в своя израз ”разрушаването на домове храни интелектуалците”. Друг партиен кадър в Йхуанг също каза „няма разрушаване, няма нов Китай”. Тоест, за да има нов Китай и растеж на БВП, всеки, изправил се на пътя, ще бъде арестуван или прегазен от булдозерите.

На 25.12, Чян Юнхуи, кмет на село Юечинг, беше мистериозно прегазен от булдозер. Жители на селото твърдят, че Чян е бил убит заради противопоставянето си на насилственото разрушаване на домове, но властите заключиха, че случаят е пътна злополука. Тъй като истинската причина все още не се знае, нетизени продължават да настояват за истината на своите микроблогове.

Макар, че гражданската осъзнатост на китайците расте, тя все още не може да следи и балансира официалната власт. Според някои нетизени, хонконгски студенти са гласували за главните събития в Китай, но три от тях не могат да се намерят в китайските медии.

Събитието, получило най-много гласове е „Нобелова награда за мир и китайските човешки права”. №5 е „Тан Зуорен осъден на 5г. заради проверка на сгради след земетресение”. №7 е „Джао Ланхай, закрилник на жертвите от отровно мляко на прах, беше несправедливо осъден”.

Коментар в Southern Weekly, озаглавен „Новините, които изчезнаха през 2010та”, писа „Видяхме арогантността и беззаконието на властите. Информационната нишка, която проследявахме, се късаше винаги в най-интензивната си част; обществените събития, които наблюдавахме, отиваха в най-критичния момент във фаза черна дупка”.

Какви неизказани тайни се крият зад тези инциденти? Сигурни сме, че тези тайни са точно „истините”, които хората държат да знаят.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!