Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нападения срещу адвокати

Говорител:
Наскоро китайски адвокати по човешки права са били нападнати от полицията или мафията. Някои дори са били бити в съда. Други са били арестувани, поставени под домашен арест и тормозени. Джоу Йонгканг, секретар на Комитета за политика и законодателство на Китай, подчерта, че трябва да се укрепва ръководната роля на партията в политическата и законодателната системи. Според трима служители на ООН, китайските активисти и адвокати за човешки права са изправени пред все по-голям натиск от страна на комунистическата партия.

----------------------
Пекинският адвокат, д-р Фан Яфенг, е призован на 9.12 в полицейския участък на Шуангиюшу. Съпругата му, У Линглинг, е бил разпитвана в продължение на 8 часа през нощта на 12.12. Междувременно, полицията опустошава културен център, който Фан основава. Фан е освободен на 18.12, но съпругата и 3-год. му син са все още под домашен арест.

Вечерта на 18.12, адвокатите по човешки права, Джанг Кай, Ли Хепинг, Уанг Джангчуан, Менг Юаншин и Донг Чианйонг, отишли да посетят д-р Фан в културния център, но били посрещнати, ругани и бити от унформени и цивилни полицаи. След сблъсъка пристигат още полицаи. Над 20 полицая ескортират адвокатите до полицейското управление в Шуангиюшу. Съседът на Фан също е отведен в управлението, заради заснемане бруталността на полицията на видео.
 
Адвокат Ли Хепинг каза пред Радио Свободна Азия: "Имаше много зрители.
Някой от тях се е обадил на полицията. Пристигнаха няколко микробуса с полицаи и ни натириха в полицейските коли."

Много пекински нетизени се събрират пред полицейското управление, настоявайки за освобождаването на адвокатите. Но до ранните часове на 19.12 те не са освободени. Нетизенът Уен Тао каза, че това е срам за китайското
законодателство.

Вечерта на 14.12, адвокатите Джанг Кай и Дай Джинбо пътуват за в къщи, когато са блокирани от три коли, от които излизат дузина биячи и се насочват към тях.
Адвокатите натискат газта и се измъкват от положението.

Патрик Поон, изпълнителен секретар на базираната в Хонконг Група на адвокатите за човешки права, каза: „Джанг Кай бе адвокат на жертвата от случая "Баща ми е Ли Ганг". Не е изключено случаят да засяга интересите на местни управници, поради което той е бил нападнат.”

Адвокат Джанг: "Моето заключение е, че са били замесени управници.
Например, моите приятели, Ли Хепинг и Тенг Бяо, са били преследвани от автомобили без номера и са били отведени на място, където са били бити."

Друг инцидент е още по-скандален. Пекинските адвокати по човешки права,
Донг Чянйонг и Уанг Чуанджанг, са отишли на 7.12 в районния съд на Чанг'aн в гр. Ши, като адвокати на земеделски производители, чиито земи са били отнети.
Адвокатите пристигнали рано и чакали пред съда. Но съдебният служител, Джао Йипинг, не само пристига късно, но и нанася побой на адвоката Донг.

Адвокат Уанг Чуангджанг каза за радио Sound of Hope: "Влизайки в съда, адвокат Донг не намери ключа за осветлението и попита: "Господине, може ли да запалите лампата?" Чувайки тези думи, Джао започна да крещи, и след това да го удря.
Зрители на мястото на инцидента го хванаха и заедно с адвокат Донг ги отведоха в полицейското управление до съда."

Уанг и Донг са адвокати на Гао Чиянг, кмет на село в обл. Чанг'aн. Гао бил преследван заради защита правата на селяните. Но той е потискан от партийния секретар на селото, който заговорничи с полицията и мафията.

Адвокат Донг: "Съдията дойде в полицейското управление, за да проучи въпроса, и попита, "Кой видя побоя?" После каза, че свидетели разпространяват слухове. Някои адвокати ги бият, когато подават жалби или по време на делата. Аз бях ударен още на влизане в съда като адвокат на обвиняем. Изглежда, че това насилие
вече може да се случи по всяко време”.

Адвокат Уанг Йонгханг от Далиан е осъден на 7 г. за защита на Фалун Гонг практикуващи. В ареста той е бил бит и глезенът му е счупен. Вечерта на 11.10 Уанг е бит и изтезаван от няколко затворници, принудени от охраната. Гуандонгският адвокат, Джу Юбияо, също е арестуван през август 2010г. и незаконно задържан от тогава, само защото защитава практикуващи Фалун Гонг.

Адвокат Лию Рупинг, от Джинан, е изпратен в трудов лагер за противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Пекинският адвокат, Тенг Бияо, е буквално изхвърлен от съдиите в съда, заради защитата си на Фалун Гонг. През 2009 г. са били отнети разрешителните на много адвокати, защитавали Фалун Гонг практикуващи. Това предизвиква възмущение и протести в адвокатските среди.

В навечерието на 10.12, Международният ден за правата на човека, адвокат Танг Джитян е бил отвлечен от пекинските служби за сигурност и ескортиран до родния му град, Джилинг. Адвокат Тенг Бияо е имал подобен опит, т.е. "на принудително пътуване".
 
Потискани от властите в Пекин са също и адвокатите Ли Шионгбинг, Шу Джийонг
от инициативата "Отворена Конституция", адвокатът от Ши'an,  Джан ДжанКанг.
За четвърти път, заключалката на дома на пекинския адвокат, Джянг Тянйонг, е залепена със силно лепило.

Адвокати, които също са бити от полицията и мафията, включват Гао Джишенг,
Ли Фанпинг, Джанг Кай, Ли Фучун и др. Гао, който е срещу преследването на Фалун Гонг, е в неизвестност от 20 април 2010г. А "слепият адвокат", Чен Гуангченг, е под домашен арест и наблюдение след неговото освобождаване.

Адвокатът Джанг Кай заяви: "Самият закон изисква адвокатите да защитават личните права и свободата на убежденията. Това е в основата на юридическата
съвест и морал на адвоката. Така че, което виждаме, е адвокати по човешките права да се борят с официалното потискане. Адвокатите по човешки права не са намалели, а постепенно се увеличават на брой.”

На 13.12 трима следователи по човешките права от ООН докладваха за Китай на Комисията за правата на човека в ООН. Те съобщиха, че над 20 активисти за човешки права и адвокати са арестувани, са под домашен арест, заплашвани
или ограничавани да пътуват и комуникират. Те настояха да се наблюдава погазването на ангажимента на Китай към международните права
на човека, осъществявано от комунистическата партия.

NTD репортери: Ли Юанхан и Джоу Тиан, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!