Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Китай е богата държава с бедни граждани"

Говорител:
Колко тежко е данъчното бреме на Китай? В световния индекс за мизерия, Forbes класира Китай като № 2 в последните години. В същото време, делът на държавни приходи от БВП на Китай се е увеличил, тъй като БВП расте всяка година. Въпреки това, китайците не чувстват живота им да се е подобрил много. Хората се питат къде отива този БВП?

---------------
Данъчното бюро на Китай наскоро обяви, че данъчните приходи през първите 10 месеца на 2010г. възлизат на над 7 трилиона юана, като се очаква до края на годината те да достигнат 8.5 трилиона, представлявайки 25% от БВП. Или данъчните приходи растат с 2.5 пъти по-високо темпо от БВП.  

В. Southern Metropolitan Weekly публикува статия под заглавие: „Китайската данъчна машина е жестока като тигър и животът ще бъде труден следващата година!” Статията разкрива източникът на данъчни приходи.

Данъци се събират на всяка стъпка от производството и разпространението на стоки. Потребителите плащат като данък 17% от цената на стоките или 13% от ДДС. Според статията пекински медии са направили проучване и са установили, че пекинският купувач трябва да заплати на правителството около 47% от цената на жилището си като данъци и такси.

Става ясно, че хората в континентален Китай плащат много "скрити такси и данъци" под различни имена, от стоки от първа необходимост, до закупуването на дом, невидимите данъци са навсякъде: гербов налог, данък за МПС, на собствеността, на цигарите и т.н. Много трикове се променят постоянно.

Но повечето разходи за данъци са под формата на такси и налози. Бизнес, опазване на околната среда, качествен контрол, обществена сигурност, здравеопазване, образование, транспорт и много други сектори имат свои административни данъци и такси с различни имена.

Според статистиката има 18 административни департамента за събиране на данъци и такси, 69 категории на такси за специални проекти, и над 1000 подточки за данъци и такси.

Според Радио Свободна Азия, Янг Лили, от частния Китайски информационен център в САЩ, е казал, че Китай е богата държава с бедни граждани. Тази ситуация се дължи на факта, че правителството иска твърде много данъци. Той пита, защо комунистическият режим има толкова много пари? Защото събира огромно количество данъци. Такова данъчно облагане се извършва основно в скрита форма, посредством таксуване на всяка стъпка от процеса на производство и разпространение. Китай е скрил данъци по много начини, поради тайните операции на централната и местна власт.

В началото на декември, Economic Observer публикува статия на д-р Чен Джиу, от Университета на Йейл, "Защо растежът на икономиката не е синхронизиран с  доходите?" Проф. Чен посочва, че през последните 4-5 години в Китай приходите от данъци са растяли 3.2 пъти по-бързо от БВП. БВП е като голяма баница. Колкото повече получава правителството, толкова по-малко получават гражданите.

Ако вземем нетните приходи на фермерите като база, през 2009г. данъчните приходи са около 6 трилиона юана, много повече от общия доход на фермерите в Китай. Това показва по какъв възмутителен начин са се повишили данъчните приходи.

Колкото повече пари събира правителството, толкова по-лошо става положението в Китай.

NTD репортери: Сонг Фенг и Ли Лу, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!