Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Терминът "386199"

Говорител:
Проблемите с отдалечените райони, фермерите и селското стопанство  са главоболие за китайските власти. Напоследък се използва терминът "386199" за описание на тази ситуация. Анализатори твърдят, че проблемът "386199" ще повлияе на бъдещото развитие на Китай. Изходът е първо да се решат проблемите на необузданото "движение на обсебване".

-----------------
В терминът "386199", "38" се отнася за жените, "61" се отнася за децата и "99" - за възрастните. Става дума за демографската структура на селските райони. Само възрастните хора, жените и децата са оставени вкъщи, както при война. Младите мъже отиват в града, за да работят. Техните семейства са наричани "празни гнезда".

Статистика, публикувана през 2007г. от Китайската академия за социални науки,
показва, че вече няма млади мъже в три четвърти от селските райони на Китай.

У Фан, гл. редактор на в. „Китайски дела”, каза за Радио Свободна Азия, че "386199" е тясно свързан с бъдещето на Китай. Изтичането на работна ръка ще окаже влияние върху производството на храни, а децата няма да бъдат отгледани правилно в тези "празни гнезда". 

У Фан: „Никой не работи на полето. Хората не могат да оцелеят в селските райони
и напускат, оставяйки децата си. Без подходящо образование, децата в селските райони ще са голям проблем в идните десетилетия”.

Д-р Уен Тиеджун, експерт по селските райони, заяви, че проблемите на Китай са свързани със земеделците. Те са 800 милиона от 1.3 милиарда население. Повечето селски райони са много бедни.

Шие Тиен, професор в Бизнес школата „Aiken” към Университета на Южна Каролина, каза, че китайската система на местоживеене прави проблемите на селските райони още по-трудни.

Шие: „Както знаем, при системата на местоживеене селски деца не могат да посещават градски училища, дори когато живеят в града. Отношението към тях не е като към децата от града. Това е очевидна дискриминация срещу най-голямата група от хора в Китай. Това е сериозен проблем”.

В много страни е имало проблеми с урбанизацията. Миналият век голяма част от селските младежи в САЩ отидоха в градовете. Шие мисли обаче, че има разлика между двата случая. 

Шие: „Хората критикуват "движението на обсебване" в Китай като "изземване със сила". То води до редица сблъсъци между полиция и население. В САЩ фермери избират да напуснат районите си, защото земята е тяхна собственост и могат да я продадат. Когато отидат в града, те имат пари, за да се издържат сами, или могат да запазят земите си като източник на доходи или собственост. Но когато китайски фермери напускат, те трябва да "живеят на горния етаж", защото земята и къщата им са отнети за ново сградостроителство. Те трябва да живеят в апартаменти. Тяхното право за ползване на земята е отнето също”.

Чен Гуиди, автор на книгата "Проучване на китайските селяни", посочва, че основният проблем на селската реформа се състои във въпроса за собствеността върху земята. Той каза:

"Ако градът или селото ще развиват икономика или доказват политически достижения, когато управляващите издадат нареждане земята ще бъде отнета от стопаните за една сутрин и те няма къде да подадат жалба. В момента кой е собственик на земята в селските райони, никой не знае".

У Фан и Шие Тиен споделят същото мнение. Те смята, че ако земята се даде на стопаните, те ще се върнат обатно и развитието на селските райони ще бъде възобновено.

NTD репортери: У Уей и Шяо Ян, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!