Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Опасна сграда в Шанхай

Говорител:
Вековна 4-етажна сграда в Шанхайския възел е наклонена и има големи пукнатини.
Домостроителната компания слага само 9 дървени стълба за подпора, от което 73 домакинства в сградата живеят под страх всеки ден.
------
Известният Шанхайски възел има много уникални нови сгради. Той е един от най-популярните туристически атракции. Но наскоро Sohu.com показа разпадаща се стогодишна сграда в малка улица близо до Индустриалната и търговска банка.

В центъра на тази сграда има голям двор, където се виждат ясно 9 дървени стълба, подкрепящи пропукани стени на първия, втория и третия етажи. Сградата започва да се пропуква и наклононява преди 6г. Въпреки повторните молби на жителите за ремонт, управата не прави нищо до април 2010г.

Казвайки, че не може да има ремонти по време на Експото, тя поставя 9 дървени стълба за подпора като бързо решение. Джу Шуейе, д-р по строително инженерство от монреалския университет "Конкордия", каза, че тези дървени стълбове може лесно да паднат, тъй като са под натиск.

Д-р Джу: "Стълбовете изглеждат като детски играчки. Те са само за отбиване на номера. Не е за вярване, че в тази сграда живеят хора. Това означава, че под Китайската комунистическа партия властите са безразлични за безопасността на хората".

Жители посочиха, че сградата става все по-наклонена. В някои апартаменти от тавана се спускат пукнатини колкото палец, плашещи живеещите в тях хора. Репортер на Sohu.com каза, че може да се усети как подът е наклонен и се чувства замаяност като се престои в сградата известно време. Въпреки това, управата твърди, че тази сграда все още не отговаря на стандартите на опасна сграда.

Д-р Джу напомни, че животът на една нормална сграда е 60г. Според настоящите китайски регулации, такива вековни сгради трябва отдавна да са разрушени.

Д-р Джу: "Никой не трябва да живее в тази сграда. Ако не беше опасно, защо поставят 9 стълба на такава голяма площ? Тежестта се е увеличила много, структурата е остаряла и издържливостта постепенно е намаляла. Явно е, че основите потъват от едната страна".

Тази сграда е построена през 1910г като общежитие на британска параходна компания. Жителите, които живеят там в момента са на възраст от един месец до 85 години. Разтревожените лица на дядото и бабата на снимката сочат, че 73-те домакинства в тази сграда може би живеят в постоянен страх.

NTD репортери: Лиянг Шин и Ли Руолин, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!