Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дали Facebook "ще умре със сигурност" в Китай?

Докато Фанг Биншинг, т.н. „баща” на Великата Файъруол на Китай, беше охулван от нетизени и питан защо китайските граждани нямат достъп до Facebook, основателят на Facebook, Марк Цукербърг, беше на частно посещение в Пекин.

Неговото пристигане предизвика обществената загриженост: Ще влезе ли Facebook в Китай? Ще оцелее ли при стриктната интернет цензура?

--------
На 20.12 основателят на Facebook имаше закуска с директора на най-голямата китайска търсачка, Baidu.com. Не се знае за какво точно са говорили, но това, дали Facebook ще влезе в Китай, предизвика голяма обществена загриженост.

Марк Цукербърг, 26г-н, бе обявен за „Личност на годината” от сп. Time, за създаването на Facebook, свързал успешно над 500 милиона души в света.
За съжаление, Facebook е блокиран от китайската Файъруол. На световната карта на Facebook има тъмни петна за Китай, Северна Корея и Африка.

През октомври Марк изрази интерес да развие Facebook в Китай. Той каза, че
ако 1.6те милиарда китайци не са включени във Facebook, как може той да заяви, че сайтът е свързал целия свят? Марк призна също така, че ситуацията в Китай е доста сложна.

Броят на китайските нетизени достигна 400 милиона. Режимът затяга интернет цензурата, за да спре свободната информация от чужбина. Миналата година той блокира много чуждестранни мрежи, като Facebook, Twitter, Plurk и YouTube.
Много китайски нетизени осъдиха това открито.

Може ли да се сбъдне мечтата на Марк за Китай? Фонетично Facebook звучи на китайски като "ще умре със сигурност", така че нетизени се шегуват: "Влизайки в Китай, дали Facebook ще умре със сигурност?" Нетизен каза, че китайските сайтове игнорират авторските права и се поддържат конкурентоспособни като копират,
пиратстват и правят специални услуги, докато чуждестранните сайтове се пазят от това.

Влизайки в Китай, Facebook ще се изправи пред проблемите на Google. Така че Facebook "ще умре със сигурност". Нетизени от Тайван се надяват Facebook, Google и/или Yahoo да разберат вечното правило на комун. партия: "който действа срещу мен, загива". Опонира ли на партията, Facebook ще бъде изгонен от Китай.

Джоу Тао, нетизен от Джеджиянг, каза, че ако Facebook смята да дойде в Китай от компромис с партията, ще е по-добре да не идва, защото това няма да е отговорно към китайския народ.

Според доклад на в. Beijing Youth Daily, директорът на DDCI, Ху Yanping, е дал мрачна прогноза за влизането на Facebook в Китай. Той е казал, че в конкурентна среда на Китай, отворената платформа на Facebook ще загуби предимствата си и няма да оцелее.

През март 2010 год., Google премести своята китайска търсачка в Хонконг. Други две интернет компании, Go Daddy и Network Solutions LLC, също напуснаха китайския пазар.

Все още не се знае дали Марк ще реализира мечтата си в Китай.

NTD репортери: Ли Джинг и Шяо Ян, Китай


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!