Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: финансови спекулации с антики

В Китай навлизат финансови спекулации с антики

Водещ:

В началото на декември, Гучин, древна дълга цитра, направена от император на династия Сонг и надписана от император на династия Чинг, е била продадена на търг в Пекин за рекордните 136 мил юана (20.5 мил. щ.д.). Този световен рекорд за музикален инструмент е спекулация с горещи пари, твърдят анализатори.

----------------

Китайски медии съобщиха, че на 5ти декември по време на търгът за китайски антики, Poly Auction, този Гучин е оценен високо от колекционери. Стойността на Гучина е между 20-30 милиона юана, с начална цена от 16 милиона юана. Накрая той получи 136 640 000 юана, осем пъти повече от началната си цена.

Според исторически документи, Гучинът е направен през 1120г по време на династия Сонг, и е прибран и запечатан в Кралската колекция през 1742г по време на династия Чинг. Известен шанхайски музикант, Фан Боян, го придобива през 1953г и оттогава го притежава.

Китайските колекционери са запалени по спекулациите с антики напоследък. Например на Poly Auction през ноември копие от книгата на Уан Шиджи, известен китайски калиграф, е продадена за 308 милиона юана. На търг в Лондон, порцеланова ваза от династия Чинг е продадена на китайски купувач за 550 милиона юана.

В репортаж на в. Ming Pao от 7.12, китайски колектор, Танг Джу, казва, че в продължение на много години, е участвал в търгове на предмети, които харесва. Но през 2010г се е почувствал маргинализиран. Някаква тайна сила се е появила в тази област и обикновен колектор не може да я конкурира. Медиите твърдят, че спекулацията е движещата сила на пазара за антики в Китай, водещо до скок в цените на антиките и творбите.

В. Ming Pao цитира Шуан Джиашин, директор на Шанхайската Колекционерска Асоциация, че тези невероятно високи цени са следствие от прекалени спекулации. Той казва, че финансовите спекулации вече са проникнали в пазара на колекционерството.

Някои стокови и фондови инвеститори вече започват да наблюдават колекционерския пазар, използвайки същите техники за спекулация.

Джао Шу, изпълнителен директор на компанията Poly Auction, каза, че контролираният имотен пазар на Китай и „мечата” фондова борса пренасочват капитали към пазара на изкуство. Според China News, през 2010г, над 100 милиарда юана са влезли в пазара на изкуството, вдигайки цената на произведенията над 10 пъти.

Специалисти твърдят, че горещите пари ще потекат към всяка потенциална ниша на пазара и вероятно ще попаднат в капана на инвеститори и спекуланти.

NTD репортери: Сонг Фенг и Ли Руолинг, Китай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!