Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продемократичен протест

Десетки хиляди души взеха участие в ежегодните демонстрации за демократични права и други граждански каузи в Хонконг. Това се случи по време на 13 – ата годишнина от връщането на областта на Китай.

Тази година протестите бяха съсредоточени върху спорен пакет от реформи, който законодателния съвет на Хонконг прие наскоро.

Пакетът е извинение на китайския режим. Той бе приет след като опозиционната демократична партия го подкрепи в последния момент.

Пакетът бе силно критикуван от демократи и техни поддръжници по-рано. Според тях той не съдържа достатъчно промени.

Ръководството на демократичната партия промени решението си след като правителството на Хонконг направи промени в пакета. Броят на законодателите избирани от обществото бе увеличен от 35 на 40 от общо 70. Останалите 30 са избирани от групи със специални интереси, известни като поддръжници на китайския режим.

Председателят на демократите Алберт Хо защити решението на партията, което предизвика разрив между демократичните групи в Хонконг.

[Алберт Хо, председател на демократическата партия]:
"Сега мисля, че ако конституционния пакет е значително подобрен, не трябва да се отказваме от този шанс"

Но имаше хора, които се противопоставиха на пакета и решението на демократите.

[Уон, пенсионер]:
"Подкрепям демократичната партия от 20 години, а те приеха това. Как да ги подкрепям? Много съм разочарован"

Реформираният пакет няма други съществени промени, каквито демократите изискаха. Това включва ясно обяснение на определението на китайския режим за всеобщо избирателно право и обещание за премахване на функционалната избирателна система.

Ръководителят на съюза на социалдемократите Андрю То критикува пакета.

[Андрю То, ръководител на социалдемократите]:
"Не мисля, че този пакет е демократичен като цяло. Правителството нарушава нашите основни права от толкова години. Тук сме за да покажем, че искаме демокрация".

Други събития по време на годишнината от връщането на Хонконг на Китай включваха парад и официално празненство на хонконгски и пекински политици.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!