Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световна купа по блатен футбол

Финландия се опитва да компенсира за Световната купа по футбол, като организира първенство за блатен футбол, обясни необичайното спортно събитие организаторът, Кимо Кайала.

"Не сме добри в традиционния футбол, но сме много добри в блатата. Затова съчетахме и двете. И резултатът е спорт и забавление", каза той.

Общо 300 отбора играха около 700 мача в естествено блато в околностите на гр. Хайринсалми, намиращ се на 600км от столицата Хелзинки. Специално за целта блатото беше превърнато в 22 футболни игрища.

Тази година първенството привлече отбори от 8 страни, вкл. Русия, Австрия, Германия и Естония.
За разлика от успехите в традиционния футбол, тук испанският отбор бе дисквалифициран, но негов играч не бе обезсърчен.

"На такова първенство всичко е възможно. Можеш да играеш доколкото ти позволяват силите и пак да се забавляваш. Това е най-развлекателното първенство, което съм виждал", каза той.

Играчите основно лазят по полето, но всеки отбор използва своя тактика, за да придвижи топката напред в тази хаотична и в по-голямата си част неконтролирана игра.

Противоположно на традиционния футбол, на това световно първенство мъжете и жените могат да играят заедно или един срещу друг.

"Блатният футбол е като мое семейство. Най-важното е, че сме заедно, че се забавляваме и се наслаждаваме на красивата финландска страна", сподели Нико Лейнонен от Финландия.

Според преценката на организаторите, за това двудневно събитие, провеждано за 11-ти пореден път, са се събрали около 5000 души.

Този спорт е започнат от финландски биатлонисти, за да могат да тренират през летните месеци.

Годишни състезания по блатен футбол се провеждат също така в Швеция, Исландия и Великобритания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!