Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Закон за държавните тайни под въпрос

Посланикът на САЩ в Китай, Джон Хънтсман (Jon Huntsman) каза, че е разочарован от присъдата на осем години затвор, издадена на американски геолог.  

Една година след като съдебният процес срещу него е приключил, сега Шуе Фенг (Xue Feng) е осъден за опит да получи и трафикира държавни тайни.

Американски гражданин, роден в Китай, Шуе бе арестуван през ноември 2007 г. след преговори за продажба на база данни от петролната индустрия на своя работодател, по това време базираната в щата Колорадо енергийна компания, IHS Energy — сега IHS Inc.    

Според Фондацията за човешки права Дюи Хуа (Dui Hua), въпросната база данни е била класифицирана за държавна тайна едва след като е била продадена. А според Адил Хусаин (Adil Husain), президент на занимаващата се с тези въпроси консултантска група, Emerging Asia Consultancy, това означава, че Шуе е бил осъден със задна дата.

[Адил Хусаин, президент на Emerging Asia Consultancy]:  
"Геологът изглежда, по същество е изпълнявал служебните си задължения и е събирал информация за китайския петролен сектор. Така информацията е събрана и продадена на неговите работодатели. Това не се е считало за тайна, нито за държавна тайна или за нещо незаконно. Така че нещата са приложени със задна дата и обвиненията, за които е осъден, всъщност са приложени с обратна валидност".   

Случаят с Шуе Фенг поражда загриженост относно маниерът, по който китайският режим използва неясни закони за държавните тайни, за да защитава търговските интереси на големи държавни корпорации. Миналата година четирима служители на австралийският минен гигант, Rio Tinto, бяха задържани в Китай по време на преговори за желязна руда, по обвинения за кражба на държавни тайни.  

В опита си да систематизира какво счита за тайна, през април т.г. китайският режим даде дефиниция на понятието търговска тайна. Но според Хусаин тя може да има доста широк спектър на обхват.

[Адил Хусаин, президент на Emerging Asia Consultancy]:   
"Те общо взето казват, че ако става дума за търговска тайна на голяма държавна компания, това е държавна тайна за Китай. А търговска тайна е всичко, което не е публична информация. Така че, когато например работите по някои проект и се опитвате да получите информация, която може да е малко по-подробна в сравнение с което е на Интернет страницата им, тогава потенциално сте във води, които могат да ви навлекат беда".  

Държавният департамент на САЩ каза, че Съединените щати са изключително загрижени за правото на Шуе на справедлив съдебен процес в условията на китайското законодателство. Посланик Хънтсман призова китайския режим да освободи Шуе и незабавно да го изпрати обратно в САЩ.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!