Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Годишнина от смъртоносни бунтове

Китайската полиция проведе мащабни учения срещу евентуални размирици и монтира 40,000 камери в Урунчи, столицата на Синциян-Уйгурския автономен район в западен Китай. Китайска държавна медиа съобщи, че "всеки трябва да очаква да бъде наблюдаван".

Мерките за сигурност са за годишнината от смъртоносните етнически размирици през миналата година. Стотици уйгури протестираха в Урумчи след фатални атаки срещу уйгурски работници в южен Китай.

Уйгурите са тюркско-говоряща етническа група, населяваща Синциян. Те определят управлението на китайския режим като репресивно и дискриминиращо.

Според уйгурски групи протестът прераснал в насилие, след като местните власти използвали бойни патрони за прекратяване на размириците. Градът се превърнал в смъртоносен хаос и едноседмичните сблъсъци между уйгури, китайци и полицията довели до смъртта на стотици.
Китайския режим обвинява така наречените "агитатори от чужбина" за бунта, водени от Ребия Кадир – нещо, което тя отрича.

Месец след размириците, китайските власти арестували стотици и десетки били осъдени на смърт.

Правната организация Amnesty International публикува доклад, който критикува работата на Китай за справяне с бунтовете. В докладът се посочват употребата на прекомерна сила, масовите арести, отвличането и измъчването на затворници по време на репресиите. Той призова режима да проведе правилно разследване на случая и да разгледа подробно дългогодишните недоволства на уйгурите спрямо китайския режим.

След кръвопролитията миналата година, местните власти прекъснали комуникацията в района, изключвайки интернет и международните телефонни разговори и съобщения. Тези услуги бяха постепенно възстановени през последните месеци, но все още има уйгугрски интернет страници, които са блокирани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!