Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жертви на мъчения в Китай

„Мъчението е престъпление според международния закон. Мъчението не може да бъде оправдано независимо от обстоятелствата”. Това беше посланието на главният секретар на ООН Бан Ки Муун, което той отправи преди 26 юни, международния ден за подкрепа на жертвите на мъчения.

Едно от многото събития отбелязващи този ден се проведе в Оуклънд, Нова Заландия, където жертви на мъчения разказаха какво са преживели.

[Лиан Джанпен, жертва на мъчения]:

„Те пълнят тоалетната чиния с вода. После потапят главата ти и преди да останеш без въздух те изкарват от водата и те бият. След това те потапят отново и така много пъти”.

Лиан Джанпен е от китайската провинция Гуандон. Той практикува Фалун Гонг, духовна практика, която китайския режим преследва от 1999 година. Властите в Гуанджоу се опитали да накарат Лиан да се откаже от вярата си като го измъчвали 18 месеца във център за промиване на съзнанието.

Практикуващата Ян Хайю също била измъчвана заради вярата си. Тя била затворена в друг център за промиване на съзнанието в Гуанджоу за повече от 2 години.

[Ян Хайю, жертва на мъчения]:

„Те ми извиха ръцете зад гърба и ми сложиха белезници. Също така ме биха с голяма дъска.

Лиан и Ян били спасени и напуснали Китай, но това не е достатъчно за Лиан.

[Лиан Джанпен, жертва на мъчения]:

„Призовавам всички добри хора по света да помогнат за спиране на преследването срещу Фалун Гонг”

Според информационния център на Фалун Гонг, най-малко 3,300 практикуващи Фалун Гонг са убити вследствие на различни мъчения от 1999 година насам. Често срещани форми на изтезания, целящи практикуващите да се откажат от убежденията си са побой, мъчение с електрошокови палки и насилствено хранене.

Международния ден за подкрепа на жертвите на мъчения е инициран от Главното събрание на ООН през 1997 година. Този ден отбелязва, че всички форми на нечовешко или унизително отношение са незаконни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!