Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спрете с организираните агитки?

Според държавната китайска агенция, Шинхуа, през април тази година лидерът на режима, Ху Джинтао, е наредил посолствата по света да спрат организирането на митинги при посещения на китайски делегати.

Но не такъв бе случаят, когато Ху пристигна в Отава, Канада, преди няколко седмици. Според служител от местното посолство, това било част от "политическата борба".

В записан разговор, получен от в. Epoch Times, първият секретар на секцията за образование в китайското посолство в Отава, Лиу Шаохуа (Liu Shaohua), е казал на около 50 студенти, че трябва да пазят в тайна своето участие в събитито.

[Лиу Шаохуа, служител в китайското посолство в Отава]:
"Всичките ви разходи ще бъдат платени, но не казвайте това навън, не казвайте на никого, нали разбирате? Това да остане в рамките на този кръг хора. За нашата страна, това са малко пари. Това е борба, политическа борба. То е заради доброто на нашата Родина, и изискванията от посолството и от Китай са също много високи. Ние вече сме организирали да дойдат около 100 души от Монреал, както и тези, живеещи в Торонто служебно. Вие като местни, дори още повече трябва да присъствате".

Китайският коментатор, Уен Джао, обяснява защо китайското посолство в Отава е предприело тези стъпки.

[Уен Джао, китайски коментатор]:
"Понеже Ху Джинтао е тук, Шинхуа и Централната китайска телевизия ще го последват. Ако те вземат кадри по пътя и се видят всички протестиращи - а такива групи непременно ще има - и ако няма кой да приветства Ху, след това те не могат да покажат кадрите обратно в къщи. Напротив, те искат да покажат колко обичан от китайците е китайският лидер ".

Според в. Epoch Times, Лиу е казал на студенти с финансирани от държавата стипендии, че ако не могат да присъстват на събитието ще трябва да искат "разрешение за отсъствие" и да предоставят "извинителна бележка"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!