Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Влошаване свободата на пресата в Хонконг

Асоциацията на журналистите в Хонконг публикува своя годишен доклад, хвърляйки отрезвителен поглед върху състоянието на свободата на словото в бившата британска колония. Той е озаглавен: "Менгемето се затяга: расте натискът върху свободата на словото в Хонконг."

Цитирайки сблъсъци между демонстранти и полиция, включително когато полицията използва лютив спрей срещу някои демонстранти през януари, Асоциацията обвинява правителството във все по-малка толерантност към инакомисленето.

[Мак Ин-Тинг, председател на Асоциацията на журналистите в Хонконг]:
"Усещането, което оставят е, че искат да отстранят от общественото внимание всичко, което не им харесва. Това отношение показва ниска толерантност към разногласието. Разбира се, това влияе върху свободата на словото."

Докладът за 2010 г. говори също така за опасения относно засилващата се намеса на китайските власти срещу хонконгски журналисти, работещи в континентален Китай.

Миналата година хонконгски репортери и двама оператори са били бити и задържани в западната част на Шинджиянг, когато се опитали да отразят етнически размирици. В друг инцидент, журналист и оператор, тръгнали да отразяват съдебен процес на активист за човешки права, са били задържани от полицията с обвинения за притежание на наркотици.

Докладът на Асоциацията на журналистите в Хонконг призова местното правителство да, цитат: "покаже ясно на китайските лидери, че тормозът и задържането на журналисти е напълно неприемливо". Тя също апелира към правителството да съблюдава своите международни задължения относно свободата на словото.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!