Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавник предизвиква протест

Малък инцидент в Мааншан, източна китайска провинция Анхуй се превърна в 6-часово стълкновение между протестанти и полицията.

Това се случи след като директорът на туристическото бюро на област Хуашан Уан Гуочин блъсна ученик с колата си. Вместо да се извини, Уан зашлевил момчето, наранявайки окото му.

Според местна медия, свидетели на случилото се поискали извинение от Уан, но той отказал. Вместо това той заявил „Знаете ли кой съм аз? Аз съм директор” - посочвайки поста си като комунистически служител.

Това раздразнило свидетелите и след като повече хора чули за инцидента, отишли и обградили колата на Уан.

Той призовал за помощ, но тълпата попречила на полицаи и пожарникари да го измъкнат. След това се намесили органите за борба с обществените безредици, което още повече изнервило хората. Накрая, след около 6 часа, полицията използвала сълзотворен газ да разпръсне тълпата.

Това е част от нарастващ социален феномен в Китай, наречен „масови събития”. Обикновено те са предизвикани от случай, който предизвиква обществения гняв като масовите съкращения, конфискуването на земя, замърсяването и както в този случай, злоупотребяване с властта от страна на комунистически служител.

В началото на тази година, китайската академия на социалните науки предупреди, че нарастването на масовите събития ще бъде голямо предизвикателство за усилията на китайския режим за запаване на социален стабилитет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!