Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайван против намесата на Китай

Тайван води преговори с китайския режим за рамково споразумение за икономическо сътрудничество. От Тайван се надяваха, че споразумението ще даде шанс на страната за свободна търговия със страните им съюзници като Япония и Съединените щати.

Но наскоро, говорителят на китайското външно министерство каза, че режимът е "изцяло против" официални договори между Тайван и дипломатически й сътрудници.

Президентът на Тайван Ма Инцзю каза, че китайския режим не трябва да се намесва в усилияата на Тайван за търговски споразумения с която и да е страна.

[Ма Инцзю, президент на Тайван]:
"Независимо от дипломатическите отношения, докато нашата страна или тези, упъномощени от нея подписват пакт или споразумение, това ще бъде официално споразумение"

Опозиционният лидер Цай Ин-уен казва, че реакцията на китайския режим хвърля съмнение относно рамковото споразумение за икономическо сътрудничество.

[Цай Ин-уен, демократична прогресивна партия]:
" Всъщност, случаят не е постигането на споразумение за свободна търговия на Тайван с други страни. Вярвам, че обществото в Тайван, както и тези, които имат сравнително позитивни очаквания относно споразумението може би ще трябва да преразгледат този въпрос."

Премиерът на Тайван У Ден-их заяви, че независимо от нарежданията на китайския режим, Тайван ще продължи да работи в тази посока.

[У Ден-их, премиер на Тайван]:
"Ние няма да спрем, заради мението на определен човек в Китай. Това няма да ни повлияе".

Въпреки увереността, коментари на китайски държавници демонстрират изостряне на интереса им към Тайван, което всъщност може да се окаже неизгодно за острова.

 Двете страни са разделени след гражданската война през 1949 година. Китайският режим счита Тайван за негова територия, и изразява желание да си го върне със сила, ако това е необходимо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!