Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ху на посещение в Канада

Стотици граждани се събраха пред Парламент Хил, по повод посещението на китайския лидер, Ху Джинтао, в Отава, Канада. Едни протестираха шумно, други – като седяха в мирна медитация.

Въпреки дъжда, практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, се събраха от различни части на Канада. Много от тях правеха своите упражнения в мълчание, като форма на протест срещу преследването на групата в Китай от страна на комунистическия режим.

[Грейс Уленсак, говорител на Фалун Гонг]:
"Ние сме против преследването и нарушаването на човешките права. Дойдохме тук днес, за да сме гласът на хората в Китай, които нямат глас. Това са милиони. Те страдат по трудови лагери и затвори, подложени на мъчения."

От другата страна докараните с автобуси китайски демонстранти празнуваха пристигането на Ху Джинтао с китайска пропогандна музика.

Вестник Epoch Times съобщи, че служител от китайското посолство в Отава е наредил на 40-50 китайски студенти, стипендианти на правителството, да пристигнат в Отава на разностките на посолството, което той нарича за "политическата борба" срещу Фалун Гонг, тибетците и други активисти за човешки права.

Свидетели съобщиха пред NTD, че най-малко 12 автобуса са тръгнали за Отава призори от Китайския квартал в Монреал. Лице от китайски произход, пожелало да остане анонимно, каза, че им е било наредено да не говорят пред местните жители за целите и плана на пътуването си до столицата.

Но вълнението на китайските студенти да видят своя лидер се оказа напразно. Автоколоната на Ху Джинтао влезе в Парламент Хил от страничния вход, а Ху влезе в канадската правителствена сграда от задната врата, оставяйки своите поддръжници на дъжда.

Дъждовното време не разубеди обаче стоящите навън поддръжници на човешки права.

[Албърт Лин, бивш професор по физика в Университета Ryerson]:
"Това е добро предизвикателство, но все пак може да се види защо Ху Джинтао не смее дори да излезе и да каже едно "здравейте" на хората. Да се види какво мислят хората за неговата администрация. Това е държавен глава. Каква глава на държава е той?"

Но чакането им си струваше, тъй като се възползваха от слънцето, което в крайна сметка се показа, сякаш за да ги подкрепи.

А за провеждащите се в Канада международни форуми, като Г-8 и Г-20, на които се обсъждат въпроси за икономическото възстановяване и банковото дело, човек би се зачудил дали тези държавни умове в Парламент Хил дори ще се замислят по въпросите за човешките права в Китай.

Репортаж на Арнауд Каму, NTD, Отава.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!